Για 24 και πλέον ώρες "κρατήθηκαν" σε καθεστώς ομηρίας αστυνομικοί, λιμενικός και Έλληνες πολίτες τις προηγούμενες ημέρες σε αεροδρόμια της Πολωνίας, καθώς όπως ενημερώνουν το bloko.gr δεν είχαν ενημερωθεί ότι ως προϋπόθεση επιβίβασης, η εταιρεία Aegean είχε καθορίσει τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας μία ημέρα νωρίτερα.

Αποτέλεσμα ήταν, οι υπάλληλοι της εταιρείας να μην επιτρέψουν τη συμμετοχή τους στην πτήση, παντελώς αναιτιολόγητα όπως υποστηρίζεται, καθώς η πράξη αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων τους, καθώς ουσιαστικά αποτελεί άρνηση επιστροφής στην χώρα ενός Έλληνα πολίτη. 

Άλλωστε, όπως σημειώνουν, η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας δεν ήταν υποχρεωτική, σύμφωνα με όσα τους επισήμαναν στελέχη της πρεσβείας, ενώ και από τα κεντρικά της αεροπορικής εταιρείας με τους οποίους επικοινώνησαν, δεν πήραν σαφή απάντηση.

Αποτέλεσμα της 24ωρης και πλέον ομηρίας τους, οι ένστολοι που είχαν μεταβεί για σεμινάρια στον frontex, πέραν της ταλαιπωρίας τους, ήταν και η απειλή διοικητικών ερευνών σε βάρος τους για παραβίαση των όρων της μετάβασης τους, αλλά και για μη έγκαιρη παρουσίαση στις υπηρεσίες τους.

Αστυνομικός που υπήρξε θύμα της απόφασης της εταιρείας, μιλώντας στο bloko.gr, θέλησε εκφράσει τις ευχαριστίες του στον πρέσβη κ. Μιχαήλ Ευστράτιο Δαρατζίκη, καθώς και στο προσωπικό της πρεσβείας μας στην Βαρσοβία, δηλώνοντας πως ήταν οι μόνοι που τους συμπαραστάθηκαν, χαρακτηρίζοντας άψογη τη συμπεριφορά τους και πολύτιμη τη βοήθεια τους για την επίλυση των προβλημάτων τους.