Σε δύο συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές για παράνομη προώθηση μεταναστών και πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν ένας Αφγανός και ένας Ιρακινός, στην Ομόνοια, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, κατηγορούμενοι για πλαστογραφία, διευκόλυνση παράνομης εισόδου-εξόδου και κατοχή διαβατηρίων, καθώς και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων και για παράβαση του νόμου περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών σχετικά με εγκληματική ομάδα που προωθούσε παράνομα μετανάστες από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με κυριότερο προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία, μέσω της αεροπορικής μεθόδου, διενήργησε πολύμηνη έρευνα για την αποκάλυψη της δράσης και τον εντοπισμό των μελών της.

Οι συλληφθέντες χρησιμοποιούσαν ένα μίνι-μάρκετ ως «βιτρίνα»

Ειδικότερα, εντόπισε μίνι μάρκετ στην περιοχή της Ομόνοιας, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι ως «βιτρίνα» για τις παράνομες δραστηριότητές τους. Συγκεκριμένα, για τη διακίνηση πλαστών ταξιδιωτικών και διοικητικών εγγράφων, την έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων με συνεργαζόμενα ταξιδιωτικά πρακτορεία και την παράδοσή τους στους υπό προώθηση μετανάστες, έναντι υψηλών χρηματικών αμοιβών που κυμαίνονταν από 5.000 έως 7.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το συγκεκριμένο κατάστημα χρησιμοποιείτο για την ασφάλιση και μεταφορά χρηματικών ποσών από υποψηφίους για προώθηση μετανάστες ή συγγενείς αυτών, προς τους αντίστοιχους διακινητές. Λειτουργούσε ως γραφείο-διαμεσολαβητής και παρέδιδε τα χρήματα στον διακινητή όταν ολοκληρωνόταν η συμφωνηθείσα παράνομη προώθηση, λειτουργώντας ως γραφείο άτυπης μεταφοράς χρημάτων, σύμφωνα με τη μέθοδο γνωστή ως «HAWALABANKING». Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πλήθος ταξιδιωτικών και διοικητικών εγγράφων αμφιβόλου γνησιότητος, και χρηματικά ποσά σε διάφορα νομίσματα.

Διευκρινίζεται ότι η σύλληψη των δραστών επιτεύχθηκε μετά από συνεργασία με τη βρετανική Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος - National Crime Agency και στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την αντιμετώπιση οργανωμένων κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη προώθηση μεταναστών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.