Τραμπούκοι δολοφόνοι επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων έξω από τη Βουλή δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας πως «αυτοί διέλυσαν τη συγκέντρωση και τώρα καταστρέφουν την πόλη».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν αντιλαμβάνομαι τον δραματικό τόνο του κ. Βούτση. Υπάρχουν όμως πραγματικά περιστατικά. Οι δυνάμεις εδώ δέχθηκαν 15 μολότοφ και οι μολότοφ σκοτώνουν. Και έρχεστε να μας πείτε… Τραμπούκοι δολοφόνοι, επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Αυτοί διέλυσαν τη συγκέντρωση και τώρα καταστρέφουν την πόλη. Η αστυνομία δεν είχε κανένα λόγο να διαλύσει τη συγκέντρωση. Η αστυνομία προστατεύει τους διαδηλωτές. Αν νομίζετε ότι την πολιτική μάχη που χάσατε δυο μέρες, θα την κερδίσετε με τραμπουκισμούς πλανάστε. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν να καταστρέψουν την πόλη».

Ο Νίκος Βούτσης από την πλευρά του απάντησε στον υπουργό «Απαράδεκτο να λέτε ότι καλύπτουμε η χρησιμοποιούμε τραμπούκους, πάρτε το πίσω» με τον κ.Χρυσοχοΐδη να σχολιάζει: «Είπα για τραμπούκους και δολοφόνους έχουμε και τραυματίες αστυνομικούς έπεσαν πάνω με μολότοφ να τραυματίσουν και να σκοτώσουν αστυνομικούς. Αυτοί που έκαναν την επίθεση πρέπει να συλληφθούν. Και αυτό προσπαθεί να κάνει τώρα η αστυνομία πριν καταστρέψουν την πόλη».

Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: «Δώσατε εντολές η ανεχθήκατε το προγκρόμ σήμερα στους δρόμους της Αθήνας. Δεν μπορείτε κατά την κοινή δημοκρατική λογική και τάξη να είστε σε αυτά τα έδρανα. Ή να απομακρυνθείτε ή να λογοδοτήσετε στη Βουλή. Εάν σε αυτή την εκδήλωση συμβαίνουν αυτά που μαθαίνουμε, παιδιά με μηχανάκια να μπαίνουν μέσα στην εκδήλωση και να προκαλούν, τι θα συμβεί στις επόμενες εκδηλώσεις; Να αναλάβετε την ευθύνη ή, αν σας έχουν υπερβεί τα γεγονότα, να παραιτηθείτε σήμερα».

Εν μέσω συνεχών αντεγκλήσεων με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε το σώμα ότι 1.000 άτομα, πέραν του μεγάλου συντεταγμένου μπλοκ 7.000 ανθρώπων που διαδήλωναν με το ΠΑΜΕ, επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και έριξαν 15 μολότοφ. Όπως είπε, απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έγιναν 9 συλλήψεις από αυτούς που επιτέθηκαν με μολότοφ, 8 προσαγωγές, υπήρξαν τραυματίες αστυνομικοί, ενώ στον πέριξ χώρο βρέθηκαν μη χρησιμοποιημένες μολότοφ. Όπως είπε ο υπουργός, υπήρχε σχέδιο να διαλύσουν τη διαδήλωση, να τραυματίσουν αστυνομικούς και να κάνουν ζημιά σε περιουσίες. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και η συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία στο υπουργείο, "δεν θα ξαναφήσουμε ποτέ άνθρωποι να τραυματιστούν, και να κάνουν ζημιές".

Στις διαμαρτυρίες βουλευτών του ΚΚΕ για χημικά στους ίδιους και σε διαδηλωτές, ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε ότι "έφαγαν" χημικά αλλά ότι οι άνθρωποι του μπλοκ του ΠΑΜΕ ήταν υποδειγματικοί.

Παραιτηθείτε εάν σας υπερβαίνουν τα γεγονότα, είπε προς τον κ. Χρυσοχοΐδη ο κ. Βούτσης σημειώνοντας ότι είναι επικίνδυνο να ασπάζεται ο υπουργός την ενημέρωση που του έδωσαν. Διαλύσατε τη συγκέντρωση σε κλίμακα 200 μέτρων, είπε ο κ. Βούτσης ο οποίος κατήγγειλε αναίτιο χτύπημα αστυνομικών της Δέλτα σε ειρηνικούς διαδηλωτές της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουκουρετσίου.