Κάποιες διάσπαρτες συλλήψεις παράνομων μεταναστών σε διάφορα αεροδρόμια της Ευρώπης και η… αδυναμία που είχε το δίδυμο των αλλοδαπών στις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, τους πρόδωσαν. Έτσι μπήκε τέλος στη δράση τους μέσω της οποίας θησαύριζαν καθώς το ταξίδι για την Κεντρική Ευρώπη για κάθε παράνομο αλλοδαπό μπορεί να κόστιζε από πέντε έως επτά χιλιάδες ευρώ το άτομο. 

Η αδυναμία που είχαν ο 32χρονος Αφγανός και ο 40χρονος Ιρανός κίνησε τις υποψίες των διωκτικών Αρχών πολλών ευρωπαϊκών χωρών καθώς όπως διαπιστώθηκε οι παράνομοι μετανάστες που διακινούσε το κύκλωμα είχαν κοινό εκδότη εισιτηρίων. Πέρασε καιρός μέχρι να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία του φερόμενου ως «εγκέφαλου» Αφγανού και τελικά οι Αρχές κατέληξαν ότι η «έδρα» της επιχείρησής του ήταν στην οδό Αχαρνών. «Το κατάστημα το χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι ως "βιτρίνα" για τις παράνομες δραστηριότητές τους και συγκεκριμένα για τη διακίνηση πλαστών ταξιδιωτικών και διοικητικών εγγράφων, την έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων με συνεργαζόμενα ταξιδιωτικά πρακτορεία και την παράδοση τους στους υπό προώθηση μετανάστες, έναντι υψηλών χρηματικών αμοιβών που κυμαίνονταν από 5.000 έως 7.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, λειτουργούσε ως γραφείο – διαμεσολαβητής και παρέδιδε τα χρήματα στο διακινητή όταν ολοκληρωνόταν η συμφωνηθείσα παράνομη προώθηση, λειτουργώντας ως γραφείο άτυπης μεταφοράς χρημάτων σύμφωνα με τη μέθοδο γνωστή ως «HAWALABANKING». 

Η συνεργασία του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής με τη Βρετανική Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος – National Crime Agency ήταν εξαιρετική και αποτελεσματική καθώς ο 32χρονος Αφγανός δεν ήταν ένα τυχαίο πρόσωπο. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr το 2015 είχε συλληφθεί και εκδοθεί στη Γερμανία καθώς σε βάρος του υπήρχε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για παράνομη διακίνηση μεταναστών. Μετά την αποφυλάκιση του επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να δραστηριοποιείται μέσω του καταστήματος στην οδό Αχαρνών, με την ασφάλιση χρημάτων «Hawalla». Η έρευνα έδειξε ότι κάποιες φορές έκανε και «εξυπηρετήσεις» σε άλλους παράνομους διακινητές. Καθώς ήταν πράκτορας «Hawalla» τους διευκόλυνε με χρήματα έναντι προμήθειας. 

Από τις έρευνες που έγιναν «βρέθηκαν πλήθος ταξιδιωτικών και διοικητικών εγγράφων αμφιβόλου γνησιότητας, 7.850 ευρώ, 300 ελβετικά φράγκα, 80 λίρες Αγγλίας, 2.420 δολάρια ΗΠΑ, 335 λίρες Τουρκίας, 24.370.000 ριάλ Ιράν, δυο ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτής και δυο κινητά τηλέφωνα.