Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται τα κλιμάκια της ΕΥΠ σ’ όλη την ακριτική γραμμή της χώρας λόγω των κινήσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να πραγματοποιήσει έρευνες εντός ορίων της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Από την πρώτη στιγμή που διαγνώστηκαν τα σχέδια του Ερντογάν για πλήρη κλιμάκωση στο Αιγαίο, τα κλιμάκια της ΕΥΠ τέθηκαν σε επιφυλακή, προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες που θα βοηθήσουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να είναι έτοιμες ν’ αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αιφνιδιαστική κίνηση της γείτονος.

Κυρίως στα Ακριτικά Ελληνικά νησιά, τα κλιμάκια της Εθνικής Υπηρεσίας φέρεται να έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και να έχουν συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες, τόσο για τις κινήσεις του Τουρκικού Στόλου, όσο και για τις κινήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Γεγονός είναι πως η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για γεωτρήσεις ανοιχτά του Καστελόριζου και εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν αιφνιδίασαν την Ελλάδα, καθώς οι πληροφορίες που διαβιβάζονταν το τελευταίο διάστημα έκαναν λόγο για έντονες κινήσεις του Τουρκικού Στόλου.

Μάλιστα και σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ κι ένα μήνα η ΕΥΠ είχε διαβιβάσει συγκεκριμένες πληροφορίες για την συγκέντρωση πλοίων επιφανείας στην ναυτική Βάση του Ακσάζ. Η πληροφορία έκανε λόγο για τουλάχιστον 22 πλοία επιφάνειας ελλιμενισμένα στην ναυτική βάση, αλλά και 7 υποβρυχίων. Πρόκειται για υποβρύχια, τα οποία σαφώς και είναι υποδεέστερα των Ελληνικών, τα οποία μάλιστα αποτελούν το φόβο και τον τρόμο των τούρκων Αξιωματικών του στόλου.

Αυτά τα δεδομένα συνετέλεσαν ώστε η Ελληνική Κυβέρνηση να μην αιφνιδιαστεί από την κίνηση του Ερντογάν και παράλληλα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή και μάλιστα με αποφασιστικότητα.

Παράλληλα και σύμφωνα με πληροφορίες και επειδή ήταν αναμενόμενες οι προκλητικές κινήσεις του Σουλτάνου αλλά και τα σχέδια του για ανάφλεξη στο Αιγαίο, τα κλιμάκια της ΕΥΠ στο σύνολο των ακριτικών περιοχών της χώρας είχαν ενισχυθεί, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε εξελιγμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.