Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως «η Ελλάδα θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για τη τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, την επίτευξη ειρήνης στη Λιβύη και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Οργισμένη παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κατά των ξένων παρεμβάσεων στη Λιβύη.

Πυρά κατά της Τουρκίας – αν και χωρίς να την κατονομάζει- εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά την υπουργική διάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου τέθηκε επί τάπητος τη κατάσταση στη Λιβύη. Ο υπουργός Εξωτερικών εστίασε αφενός στις ξένες παρεμβάσεις στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, αφετέρου στο παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Σάρατζ με την τουρκική κυβέρνηση, τονίζοντας πως υπάρχει προσπάθεια «σφετερισμού κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Παράλληλα υπογράμμισε την πάγια θέση της χώρας μας για την εξεύρεση πολιτκής Λύσης στη Λιβύη εστιάζοντας στην ανάγκη να είναι εφαρμόσιμη και βιώσιμη.

Η δήλωση του κ. Δένδια:

«Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, που διοργάνωσε η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου, συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση στη χώρα και η πορεία των προσπαθειών για ειρήνευση και πολιτική λύση.

Επανέλαβα τη θέση μας ότι, η όποια λύση, προκειμένου να είναι εφαρμόσιμη και βιώσιμη, θα πρέπει να είναι λιβυκής ιδιοκτησίας, να εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κινούμενη πάντα στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμπερασμάτων της Διαδικασίας του Βερολίνου, τις οποίες ενισχύει και η πρόσφατη Πρωτοβουλία του Καΐρου.

Τόνισα, παράλληλα, την ανάγκη άμεσου τερματισμού των έξωθεν παρεμβάσεων και της πιστής τήρησης του εμπάργκο όπλων. Δύο παραμέτρων που τροφοδοτούν τη διαμάχη και έχουν μοναδικό αποτέλεσμα την πρόκληση περαιτέρω αστάθειας στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή. 

Στο ανωτέρω πλαίσιο, η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες των ΗΕ για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και επιστροφής των αντιμαχομένων σε διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη μια πολιτικής λύσης. Σταθερός στόχος της χώρας μας είναι η ειρήνευση στη Λιβύη και η εδραίωση ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επαφές μας, όπως η συνάντηση μου με τον Πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ την προηγούμενη εβδομάδα στη Λιβύη. 

Επιπλέον, επεσήμανα τη σημασία της ευρωπαϊκής επιχείρησης «IRINI» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά. Υπογράμμισα, εν κατακλείδι, ότι καμία συζήτηση για τη Λιβύη δεν θα έχει αποτέλεσμα αν αγνοείται το γεγονός ότι η διεθνής νομιμότητα παραβιάζεται κατάφωρα στη Λιβύη. Aφ’ ενός μεν μέσω της συνεχιζόμενης παράνομης μεταφοράς πολεμικού υλικού και μισθοφόρων μαχητών, αφ’ ετέρου, δε, μέσω παράνομων μνημονίων που αποσκοπούν τον σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών, όπως επιχειρείται εις βάρος της Ελλάδος και μέσω της παραβίασης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. 

Τόνισα, συναφώς, ότι η Ελλάδα θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για τη τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, την επίτευξη ειρήνης στη Λιβύη και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Οργή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε σήμερα την «ξένη ανάμιξη που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα» στη Λιβύη, με «την αποστολή εξελιγμένου εξοπλισμού και τον αριθμό των μισθοφόρων που εμπλέκονται σε μάχες».

Δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), με έδρα την Τρίπολη, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, «με σημαντική εξωτερική υποστήριξη, συνεχίζουν την πορεία τους προς τα ανατολικά και βρίσκονται τώρα 25 χλμ. δυτικά της Σύρτης», σημείωσε. Στο παρελθόν, δυνάμεις της GNA προσπάθησαν δύο φορές να καταλάβουν την πόλη, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Υποστηριζόμενη από την Τουρκία, η GNA πολεμά τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, που υποστηρίζεται κυρίως από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα η ανησυχητική συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την πόλη και το υψηλό επίπεδο άμεσης ξένης παρέμβασης στη σύγκρουση, κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, των αποφάσεων και των δεσμεύσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας που ελήφθησαν από τα κράτη μέλη στο Βερολίνο» τον Ιανουάριο, επέμεινε ο Γκουτέρες. Δεν κατονόμασε κάποια χώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας είπε επίσης ότι οι συζητήσεις που έγιναν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στρατιωτικούς εκπροσώπους των δύο αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης αφορούσαν «την αποχώρηση ξένων μισθοφόρων», «τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», «τον αφοπλισμό και την αποστράτευση», καθώς και «τη πιθανότητα ενός μηχανισμού κατάπαυσης του πυρός».

Παράλληλα αναφέρθηκε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, στη δυνατότητα δημιουργίας μιας «αποστρατικοποιημένης ζώνης», ο έλεγχος της οποίας θα ανατεθεί στην αποστολή του ΟΗΕ που είναι παρούσα στη Λιβύη.

Από τις αρχές του έτους αναφέρεται συχνά η παρουσία στην εμπόλεμη βορειοαφρικανική χώρα Ρώσων και Σύρων μισθοφόρων (που συνδέονται με το συριακό καθεστώς για εκείνους που πολεμούν στο πλευρό των στρατευμάτων του Χάφταρ και με την αντιπολίτευση για όσους είναι στο πλευρό της GNA). Η τελευταία στρατιωτική δραστηριότητα νότια της Τρίπολης και της περιοχής Ταρχούνα είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό περίπου 30.000 ατόμων, αυξάνοντας τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων στη Λιβύη σε πάνω από 400.000, δήλωσε επίσης ο Γκουτέρες.
Βέλη Μόσχας κατά Σάρατζ: Δεν θέλει πολιτική λύση στον λιβυκό εμφύλιο

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της «τρόικας» της Αφρικανικής Ένωσης (Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό, Αίγυπτος , Νότια Αφρική), δήλωσε πως η Ρωσία και η Τουρκία συνεργάζονται για να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, αλλά η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν επιθυμεί μια τέτοια λύση, προσβλέποντας σε στρατιωτική λύση.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών συνεργάζεται με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην εξεύρεση προσεγγίσεων οι οποίες θα επιτρέψουν να κηρυχθεί χωρίς καθυστέρηση κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη. Η συνεργασία αυτή γίνεται στο πλαίσιο του διαλόγου που συμφωνήθηκε σε επίπεδο κορυφής μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, είπε ο Λαβρόφ και προσέθεσε ότι «στέλνουμε το σαφές μήνυμα ότι πρώτο, απαραίτητο και αναντικατάστατο βήμα είναι να σταματήσουν πλήρως οι εχθροπραξίες».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε επίσης ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (του στρατάρχη Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη) είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία εκεχειρίας, αλλά η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν το θέλει αυτό και προσβλέπει σε στρατιωτική λύση της διένεξης. Παράλληλα εξέφρασε την λύπη του για το ότι ενώ όλες οι πλευρές διαπιστώνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση, δεν κάνουν πράξη την διαπίστωσή τους αυτή. Προσέθεσε επίσης ότι η Τουρκία από κοινού με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας διεξάγει συνομιλίες στην Τρίπολη για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι εδώ και μισό χρόνο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν μπορεί να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για τη Λιβύη καθώς οι ΗΠΑ δίνουν την εντύπωση ότι θέλουν να προβάλουν εμπόδια στον διορισμό του. Ανέφερε μάλιστα ότι προτάθηκαν και οι υποψηφιότητες του υπουργού Εξωτερικών της Αλγερίας και του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γκάνας, αλλά οι ΗΠΑ τις απέρριψαν, εφιστώντας την προσοχή στο ότι αυτή την στιγμή εκτελεί χρέη ειδικού απεσταλμένου για την Λιβύη η Αμερικανίδα Στέφανι Ουίλιαμς.