Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η πρώτη ελληνική Περιφέρεια που προχώρησε στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επιχορήγησης των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών των υπηρεσιών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2020, εγκρίθηκαν οι προτάσεις ένταξης των έργων «Ενίσχυση του Εθνικού μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων» για τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας στη ΣΑΕΠ 501 του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ για κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
Όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, για πρώτη φορά δημιουργείται ένας μόνιμος «κουμπαράς», προκειμένου να έχει η Περιφέρεια τη δυνατότητα να καλύπτει τις επείγουσες ανάγκες σε υλικά και εξοπλισμό που έχουν οι αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής. «Όλοι ξέρουμε τις ανάγκες που υπάρχουν αλλά και ότι μέχρι τώρα, δεν υπήρχε μία πρόνοια ώστε η Περιφέρεια να μπορεί να επιχορηγεί τα σώματα ασφαλείας. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο μας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα και οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε, προς όφελος των αστυνομικών και πυροσβεστικών μας δυνάμεων και τελικά, προ όφελος της ίδιας της κοινωνίας» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη επιχορήγηση δεν αναιρεί την υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτεί τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά αποτελεί ένα επιπλέον «εργαλείο» στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την δημόσια ασφάλεια και προστασία.