«Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ» έγραψε στο Facebook, στα ελληνικά μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος - Ανησυχία για τις προκλήσεις των Τούρκων, που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ - «Αυτοσυγκράτηση» στην Ανατολική Μεσόγειο συνέστησε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα - Μίλησε και με Αλ Σίσι ο Μητσοτάκης

Πιέσεις πανταχόθεν, στη διπλωματική «σκακιέρα» που έχει στηθεί, δέχεται η Τουρκία, προκειμένου να σταματήσει ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο και, κυρίως, να μην προχωρήσει στις έρευνες νότια-νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, που προανήγγειλε με την «εμπρηστική» NAVTEX.

Το πιο ξεκαθαρο, «κρυστάλλινο» μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Κύπρο έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Facebook, γραμμένη στα ελληνικά. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ» , ενώ τόνισε ότι «η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της» και υπογράμμισε: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων»

Συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε:

«Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω.»

Υπενθυμίζεται ότι ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος και υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα στο Ελιζέ τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. «Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν πριν τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι επιλογή για την Ευρώπη και δεν είναι κάτι που η Γαλλία θα αφήσει να γίνει».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις. Όπως σημείωσε ο κ.Μακρόν «γνωρίζετε πως μπορείτε να υπολογίζετε στη στήριξη της Γαλλίας πάνω σε αυτό το θέμα. Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει την κυριαρχία της με μεγάλη αποφασιστικότητα».

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα στο ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχιών τους από την Τουρκία, κατά τις δηλώσεις που έκανε υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι.

Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εξήρε στις δικές του δηλώσεις πριν από τη συνάντηση τον ηγετικό ρόλο του ιδίου του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΕΕ, τονίζοντας πως η Γαλλία αναδεικνύεται ως μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην ΕΕ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανησυχούμε για τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες

«Ανησυχούμε για τις ενέργειες που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ, αναφερόμενος στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας, για έρευνα, για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχούμε για τις ενέργειες που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» δήλωσε ο Φίλιπ Ρίκερ, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του Open TV στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου.

«Η ανάπτυξη πόρων στην περιοχή είναι κάτι που πρέπει να προωθήσει την συνεργασία. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει τα θεμέλια για διαρκή ενέργεια, ασφάλεια, οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Ο χώρος, όπως ξέρετε, είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος και θέλουμε οι φίλοι και σύμμαχοί μας στην περιοχή να προσεγγίσουν μαζί αυτά τα ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας» πρόσθεσε.

«Θα επαναλάβω απλώς το μήνυμα που δώσαμε προηγουμένως στην Ευρώπη, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να μην προχωρήσουν σε επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα στην Τουρκία» κατέληξε.

Νωρίτερα, ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας είχε πάρει και ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίζοντας ότι το Καστελόριζο έχει τηνίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ, όπως κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο όρος «αμφισβητούμενα ύδατα», που χρησιμοποίησε το αμερικανικό ΥΠΕΞ, αναφέρεται «απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις».

«Αυτοσυγκράτηση» στην Ανατολική Μεσόγειο ζητά το Κρεμλίνο

Σε αυτοσυγκράτηση στην Ανατολική Μεσόγειο κάλεσε από την πλευρά του το Κρεμλίνο, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση στην περιοχή, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ένα 24ωρο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά (και) με αγωνία μια ακόμη αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε υπέρμαχοι της επίλυσης των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων, στη βάση κοινώς αναγνωρισμένων κανόνων διεθνούς δικαίου» δήλωσε η Ζαχάροβα, όταν ρωτήθηκε για τη θέση της Μόσχας όσον αφορά στις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο που έχει συνάψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού πουργείου Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα προτρέπει «την αποφυγή κακοσχεδιασμένων ενεργειών» και την επίλυση των αναδυόμενων ζητημάτων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Αλ Σίσι

Στο πλαίσιο, δε, των τηλεφωνικών επικοινωνιών του με ξένους ηγέτες, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, του ευχήθηκε για τη σημερινή Εθνική Εορτή της Αιγύπτου.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις.