«Δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά και σε άλλα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε γρήγορα εάν δεν θέλουμε να χάσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών»

«ΗΕλλάδα είναι στο μεταναστευτικό ζήτημα ιδιαίτερα επιβαρυμένη και δεν επιτρέπεται να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα και άλλες πληγείσες χώρες, χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή λύση και η Ευτρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να καταθέσει γρήγορα το νέο πακέτο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και να μην καθυστερεί περαιτέρω», τόνισε η Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Καρολίνα Έντσταντλερ κατά τις συνομιλίες της, σήμερα, στη Βιέννη με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αυστριακής Καγκελαρίας, από την πλευρά του, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε πως «η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, στην οποία η αποτελεσματικότητα θα συμβαδίζει με μία δίκαιη αλληλεγγύη».

«Η Ελλάδα, ως μια χώρα στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της μετανάστευσης, αφενός, και η Αυστρία, ως χώρα προορισμού για τις μεταναστευτικές ροές, αφετέρου, έχουν κάθε λόγο να συνεργαστούν στενά στη βάση των αρχών ευθύνης και αλληλεγγύης» τόνισε ο ίδιος.

«Μετά την χθεσινή ιστορική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένουμε τώρα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω καθυστερήσεις» παρατήρησε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος – ο οποίος θα συμμετάσχει με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη στη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και Αύλου, άυριο και την Πέμπτη στη Βιέννη.

Η Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναφέρθηκε στην κρίση του κοροναϊού που «βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους τελευταίους μήνες και θα συνεχίσει να μας απασχολεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», αλλά, όπως σημείωσε, «δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά και σε άλλα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε γρήγορα εάν δεν θέλουμε να χάσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Κατά την άποψή της, μετά την άρση της απαγόρευσης εισόδου στην ΕΕ, καθίσταται προφανές ότι ο αριθμός των παράνομων διασυνοριακών εισόδων προς την ΕΕ αυξάνεται και πάλι, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.