Σε επαγρύπνηση παραμένουν κυβέρνηση και ένοπλες δυνάμεις παρακολουθώντας στενά κάθε κίνηση της Τουρκίας.

Η ηρεμία που επικρατεί το τελευταίο 24ωρο εκτιμάται θετικά, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έχει λήξει ο συναγερμός. Το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας, ενώ και ο τουρκικός στόλος, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποχωρήσει από την περιοχή, δεν εμφανίζει κινητικότητα.

Κανείς αυτή την στιγμή από ελληνικής πλευράς δεν μιλά για αποκλιμάκωση, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί έμπρακτες κινήσεις από την πλευρά της Άγκυρας. Επιπλέον, η τουρκική NAVTEX για την περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνική ΑΟΖ εκπνέει στις 2 Αυγούστου, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας.

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα παραμένει σταθερό και συνοψίζεται σε τέσσερις λέξεις: «Ψυχραιμία, ετοιμότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση». Παρά την δημιουργία, από δημοσιεύματα και τις παρεμβάσεις άλλων κυβερνήσεων, ενός κλίματος μείωσης της έντασης, η ελληνική πλευρά παραμένει σε επιφυλακή.

Οι συνομιλίες Μέρκελ- Ερντογάν και Μητσοτάκη με Πούτιν

Ωστόσο, οι εξελίξεις δείχνουν ότι το τηλεφώνημα Μέρκελ σε Ερντογάν έπαιξε το ρόλο του και μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κινήσεις όξυνσης η Τουρκία. Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι ίσως ο μόνος ηγέτης στην ΕΕ που μπορεί να συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο και να επηρεάσει τις εξελίξεις. Η Τουρκία έχει ιδιαίτερες οικονομικές σχέσεις με την Γερμανία και τυχόν κυρώσεις θα επηρέαζαν αρνητικά την εύθραυστη τουρκική οικονομία. Αν η παρέμβαση διαμορφώσει μακροπρόθεσμα τις εξελίξεις ή απλώς αποσόβησε μια άμεση κρίση, μένει να αποδειχθεί.

Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις διεθνείς επαφές για την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και χθες συνομίλησε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να έχει και άλλες ανάλογες επαφές προκειμένου να θέσει όλους τους μεγάλους παίχτες προ των ευθυνών τους και να ενημερώσει για τους κινδύνους που προκαλεί η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

Στις 12.30 ξεκινούν τα ραντεβού του Πρωθυπουργού με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, αλλά και για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Πρώτος θα μπει στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στην Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας. Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην Βουλή σήκωσε τους τόνους, επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό για έλλειψη ενημέρωσης και τον κατήγγειλε για την μη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου απαντούσαν στην κριτική Τσίπρα, θυμίζοντας ότι τον Οκτώβριο του 2018, όταν η Άγκυρα εξέδωσε παράνομη Navtex δεσμεύοντας περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κι έστειλε στην περιοχή το Barbaros, ο ίδιος -ως Πρωθυπουργός τότε- δεν συγκάλεσε ούτε ΚΥΣΕΑ, ούτε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Ούτε καν ενημέρωσε τους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Πληροφορίες υποστηρίζουν μάλιστα ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού με τον κ. Καλπαδάκη, διπλωματικό σύμβουλο του κ. Τσίπρα, ώστε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει ενημέρωση εδώ και πολύ καιρό για τις εξελίξεις στα εθνικά. Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι «ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε επαφή με τα μέλη του ΚΥΣΕΑ και δεν χρειάζεται τις συμβουλές του κ. Τσίπρα για τη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων».

Στις 13.30 είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με την Φώφη Γεννηματά, στις 18.15 με τον Γιάννη Βαρουφάκη και στις 19.30 με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Αύριο στις 09.30 θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα.