Την άποψη ότι τρεις παράγοντες οδήγησαν στην αποκλιμάκωση με την Τουρκία, εξέφρασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να συνδυάσει τρεις παράγοντες, οι οποίοι οδήγησαν στην αποκλιμάκωση της έντασης. «Φτάσαμε εδώ γιατί η ελληνική κυβέρνηση συνδύασε τρία πράγματα: Οικοδόμησε μια ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, έχει μια πυκνή διπλωματική δράση και μια αμυντική επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι τις τελευταίες 48 ώρες έχουν μπει σε ένα νέο στάδιο έντασης αλλά υπογράμμισε ότι οι ροές είχαν μειωθεί θεαματικά μετά τα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μας επιτρέπει να μην είμαστε σε εγρήγορση και είναι συνεχή γιατί είναι δύσκολο να φανταστώ ότι η Τουρκία σε μία νέα στροφή των πραγμάτων αν κρίνει ότι την συμφέρει δεν θα χρησιμοποιήσει και πάλι το μεταναστευτικό ως όπλο», εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός.

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία είναι ένας δύσκολος γείτονας

Τέλος, ο Γιώργος Κουμουτσάκος εκτίμησε ότι μετά τα γεγονότα στον Εβρο, άλλαξε η αποτρεπτική δυνατότητα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι δεν μας επιτρέπεται εφησυχασμός. «Είμαστε παρόντες πολύ έντονα, ενημερώνουμε πιο γρήγορα και δεν είναι μόνο οι δυνάμεις αλλά και τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας για τον εντοπισμό κάθε απόπειρας να περάσει κάποιος απέναντι ενώ έχει αλλάξει και η λογική της συνεργασίας με την Frontex διότι ο Μάρτιος (με τα γεγονότα του Έβρου) ήταν ένα μάθημα για όλους και για τους Ευρωπαίους. Όταν είδαμε ότι μπορεί να εργαλειοποιηθεί το μεταναστευτικό προκειμένου να υπάρξει παράνομη διάβαση των ελληνικών συνόρων αλλά με τελικό αποδέκτη της πίεσης και εκβιασμού την Ευρώπη. Έτσι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση αλλά το ότι παράγονται αποτελέσματα πολύ θετικά για την πατρίδα δεν μας επιτρέπει εφησυχασμό διότι ο γείτονας είναι ένας δύσκολος γείτονας».