Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, κάποια από τα τουρκικά πολεμικά πλοία μετακινήθηκαν πίσω στις βάσεις τους.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πολεμικών προς τους ναύσταθμους.

Η ελληνική πλευρά αξιολογεί την κατάσταση, με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να διαμηνύουν πως «υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ».

Όσον αφορά τον ελληνικό στόλο, παραμένει στη θέση του, παρακολουθώντας τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων καθώς είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex.

Ωστόσο, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι «το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας».


«Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία επί της υφαλοκρηπίδας της όπως απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο» αναφέρεται στην ανάρτηση.

Την ίδια ώρα, ωστόσο το δορυφορικό σύστημα Marine Traffic για τον εντοπισμό στίγματος των πλοίων εμφανίζει το Oruc Reis να παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας για τέταρτη ημέρα.

Νότια της Κρήτης το «Αϊζενχάουερ»

Σημειώνεται πως το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» βρίσκεται νότια της Κρήτης, συνοδευόμενο από 12 πλοία.

Το αεροπλανοφόρο θα συμμετάσχει σε κοινή άσκηση με την ελληνική πολεμική αεροπορία και μπορούμε να πούμε ότι είναι η πρώτη έμπρακτη συμβολική παρέμβαση των ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για την ένταση στην περιοχή λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.

Στη συγκεκριμένη άσκηση θα συμμετέχουν και τέσσερα ζεύγη F-16 που θα απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Σούδας καθώς και τέσσερα F-18 από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Το USS Dwight D. Eisenhower, όπως είναι ολόκληρη η ονομασία του μπορεί να φέρει έως 90 πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και έχει πλήρωμα 5.600 ατόμων.