Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αποκαλύπτουν σημαντικές λεπτομέρειες από την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων που φανερώνουν ότι στο ελληνικό «Πεντάγωνο» είχαν μελετηθεί σε βάθος σενάρια αντίδρασης

«Ούτε στα Ιμια δεν είχε γίνει τέτοια μαζική και οργανωμένη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ναυτικού, Στρατού Ξηράς και Αεροπορίας. Από το 1987 είχε να γίνει κάτι τέτοιο. Η μόνη διαφορά με το 1987 ήταν πως τότε είχε γίνει επιστράτευση».

Με αυτά τα λόγια αποτυπώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές την ταχύτατη και αποτελεσματική - όπως αποδείχθηκε - αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στην τουρκική πρόκληση με τη ΝAVTEX και στην αναγγελία για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η απάντηση της Αθήνας πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων ήταν άμεση και στο διπλωματικό αλλά και στο στρατιωτικό πεδίο. Και όπως όλα δείχνουν, η Αγκυρα μέτρησε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού που είχε εγκαίρως αναπτυχθεί κοντά στο Καστελλόριζο. Το τουρκικό σκάφος δεν έπλευσε προς το σημείο που ήθελε η Αγκυρα και οι τουρκικές δυνάμεις από το Σάββατο άρχισαν να υποχωρούν.

Μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση αυτής της πολύ σοβαρής ελληνοτουρκικής κρίσης, ανώτατες στρατιωτικές πηγές αποκαλύπτουν σημαντικές λεπτομέρειες από την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων που φανερώνουν ότι στο ελληνικό «Πεντάγωνο» είχαν μελετηθεί σε βάθος σενάρια αντίδρασης. Οπως λένε, σχεδόν όλος ο Ελληνικός Στόλος είχε αναπτυχθεί ταχύτατα σε, χρόνο - ρεκόρ, 4-5 ώρες στο Νότιο Αιγαίο και στην περιοχή του Καστελλόριζου. Η αντίδραση έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την αντίστοιχη της Αθήνας και της κυβέρνησης Παπανδρέου το 1987 με την κρίση του «Σισμίκ». Και τότε όλος ο Ελληνικός Στόλος είχε βγει στο Αιγαίο προσφέροντας σημαντική πρωτοβουλία κινήσεων στην Αθήνα και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αποτροπής στην Αγκυρα. Είχε δοθεί διαταγή βύθισης του «Σισμίκ» αν επιχειρούσε έρευνες εντός περιοχής ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν παρόμοια 33 χρόνια μετά. Το Πολεμικό Ναυτικό ήταν εκεί που έπρεπε να είναι για να αποτραπεί κάθε απειλή. Οπως σημείωσε εξάλλου χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την τελετή ένταξης στο ΠΝ της πυραυλάκατου «Καραθανάσης», το προσωπικό και τα στελέχη του Ναυτικού με μέγιστη ταχύτητα και υψηλότατο ηθικό και αυτή την περίοδο «επέτυχαν την άμεση ανάπτυξη του Στόλου σε όλους τους κρίσιμους θαλάσσιους χώρους, λαμβάνοντας αποφασιστική διάταξη, Διάταξη Αποτροπής». Μάλιστα, τα μηνύματα στην Αγκυρα ότι η Αθήνα δεν αστειεύεται είχαν σταλεί εγκαίρως και μέσω διπλωματικών διαύλων.

Ενα δυνατό τεστ

Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν πως η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ένα πολύ δυνατό τεστ για την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης τέτοιων σοβαρών κρίσεων. Τονίζουν όμως ότι αυτό δεν έγινε έτσι απλά. Οπως έχουν επανειλημμένως γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», όλους τους προηγούμενους μήνες στο «Πεντάγωνο» γινόταν συστηματικός σχεδιασμός για την απαιτούμενη αντίδραση του Ελληνικού Στρατού σε περίπτωση απειλής από την Τουρκία, όπως η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είχαν αναλυθεί πλήθος σεναρίων.

Είναι πρόδηλο επίσης ότι τόσο οι ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας, που πραγματοποιούνταν το τελευταίο διάστημα με εντολή της στρατιωτικής ηγεσίας, όσο και η συνεχής επιφυλακή σημαντικών μονάδων του Στόλου στο Αιγαίο έπιασαν τόπο.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι τις ημέρες της κρίσης έγινε και ειδική σύσκεψη των αρχηγών υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Με λίγα λόγια, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε προετοιμασία και σχεδιασμός για να αποτραπεί εν τη γενέσει της μια τουρκική πρόκληση.

Επιτελείς είχαν τονίσει στα «ΝΕΑ» ότι βασικός παράγοντας επιτυχίας σε περίπτωση απειλής θα ήταν η ταχύτητα της ελληνικής αντίδρασης. Και όπως αποδείχθηκε, ορθά επικεντρώνονταν σ' αυτόν.

Η απειλή βέβαια εξακολουθεί να υπάρχει «όσο οι γείτονές μας αγνοούν το διεθνές δίκαιο», όπως τόνισε χθες ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο οι επιτελείς στο «Πεντάγωνο» επεξεργάζονται ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα σχέδια και σενάρια, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναλυθούν πιθανά λάθη στην κινητοποίηση των ελληνικών δυνάμεων με στόχο να διορθωθούν.