Με επιστολή τους προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη, η Συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας αναφέρεται στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας και τα ανακύπτοντα προβλήματα λόγω έλλειψης των απαραίτητων μέτρων. 

Επισημαίνουν ότι δεν γίνονται τεστ για κορονοϊό στους λαθρομετανάστες και δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Επίσης υπάρχουν προβλήματα στο ΠΡΟΚΕΚΑ του Φυλακίου Ορεστιάδας, τα οποία ζητούν λύση.

Η επιστολή συγκεκριμένα αναφέρει:

“κ. Υπουργέ, κ. Αρχηγέ

Σε συνέχεια του υπ’ αριθ. 34/2020 από 07-05-2020 εγγράφου μας, παρόλο που τονίσθηκε η αναγκαιότητα για την τήρηση όλων των μέτρων και πρωτοκόλλων που απαιτούνται για την προφύλαξη του προσωπικού που εργάζεται στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας, αλλά και τον έλεγχο των κρατουμένων που μεταγάγονται στο ΠΡΟΚΕΚΑ από άλλες υπηρεσίες της ΓΕ.Π.Α.Δ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφορικά με τον ιό covid-19 , δυστυχώς συνεχίζεται το ίδιο ακριβώς σενάριο σε καθημερινή βάση αγνοώντας η φυσική ηγεσία της συστάσεις του Ε.Ο.Δ.Υ και αδιαφορώντας με τις πράξεις και τις παραλήψεις τους για την υγεία των συναδέλφων μας.

Γίνονται εν γνώσει του κ. Υπουργού και του κ. Αρχηγού αυτές οι μεταγωγές; Γνωρίζει το Αρχηγείο και ο ΕΟΔΥ ότι δεν γίνονται διαγνωστικά τεστ για τον covid-19 στους παράνομους μετανάστες που συλλαμβάνονται και άμεσα μεταγάγονται στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας; Γνωρίζει η φυσική ηγεσία ότι λόγω έλλειψης χώρων οι κρατούμενοι που μεταγάγονται έρχονται σε έμμεση και άμεση επαφή με τους λοιπούς κρατούμενους που ήδη βρίσκονται στους χώρους κράτησης , με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την υγεία τόσο των συναδέλφων όσο και των κρατουμένων.


Γνωρίζει το Αρχηγείο ότι μέρος του ΠΡΟΚΕΚΆ έχει υποστεί φθορές από πυρκαγιά που έβαλαν κρατούμενοι στο παρελθόν και δεν μπορεί να φιλοξενήσει τον μέγιστο αριθμό κρατουμένων που προβλέπεται και ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία λειτουργεί με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό καθώς είναι υπηρεσία που κανείς δεν θέλει να πάει να εργαστεί ; Δεν είναι δυνατόν οι υγειονομικές υπηρεσίες να ανακοινώνουν χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και για τους παράνομους μετανάστες και για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας να εφαρμόζονται άλλοι νόμοι!

κ. Υπουργέ, κ Αρχηγέ

Η κατάσταση με τις μεταγωγές παράνομων μεταναστών πρέπει να λυθεί άμεσα και να εφαρμοστούν επιτέλους αυτά που προβλέπονται από την νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Γι’ αυτό η Ένωσή μας προτείνει:

α) Άμεση έναρξη εργασιών της ήδη εγκεκριμένης επισκευής και ανακαίνισης του ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας με παράλληλο κλείσιμο της υπηρεσίας για να επισπευστούν οι εργασίες , ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει το μέγιστο αριθμό κρατουμένων και να μπορούν να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας αναφορικά με τον covid-19 και φυσικά να είναι έτοιμη η υπηρεσία με χώρους καραντίνας για το δεύτερο κύμα κορονοϊού που αναμένεται.

β) Άμεση ενίσχυση της υπηρεσίας με νέους συνοριακούς φύλακες καθώς το προσωπικό της συγκεκριμένης υπηρεσίας έχει εγκλωβιστεί εκεί από την ίδρυσh τους με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την υπηρεσιακή του απόδοση.

γ) Χαρακτηρισμός του ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας ως υπηρεσία δυσμενούς διαβίωσης δίνοντας μία επιπλέον μοριοδότηση, ώστε να δοθεί κίνητρο σε νέους συναδέλφους να την επιλέξουν για να εργαστούν.

δ) Έλεγχος για τον ιό covid-19, όλων των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας.