Ο Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων μεταξύ άλλων ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων του Αντένα ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να αλλάξει το ρόλο της Κωνσταντινούπολης. 

Αν καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά μέχρι το 2023 που θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκίας, να μεταφέρει ή τουλάχιστον να επιχειρήσει να μεταφέρει την πρωτεύουσα της Τουρκίας από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη. 

Η Κωνσταντινούπολη θα είναι το νέο σημείο αναφοράς και το επίκεντρο για το παγκόσμιο Σουνιτικό Ισλάμ. Αυτό που έγινε σήμερα έχει μια διάσταση εσωτερική και είναι προφανές ότι απευθύνεται στους βαθιά θρησκευόμενους και στους βαθιά εθνικιστές. Απευθύνεται όμως και στο εξωτερικό, έχοντας απήχηση στο Σουνιτικό Ισλάμ, δηλαδή στον μέσο πολίτη ανά τον κόσμο που αισθάνεται Σουνίτης μουσουλμάνος. Το πρόβλημα του Ερντογάν είναι ότι δεν μπορεί να κρύψει την αδυναμία της Τουρκίας και το γεγονός ότι ως προς την Αγία Σοφία είναι απομονωμένη η γειτονική χώρα, όπως επίσης δεν μπορεί να φτιασιδώσει και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχει η τουρκική οικονομία αυτή τη στιγμή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Τουρκική Λίρα έπεσε 5% σε σχέση με το Ευρώ τις τελευταίες δέκα ημέρες. Αυτό θα τον νιώσουν οι Τούρκοι τις επόμενες ημέρες όταν βάλουν το χέρι στην τσέπη και τότε το θέμα της Αγιάς Σοφιάς θα έχει μικρότερη αξία για αυτούς. 

Ο Τούρκους Πρόεδρος έχει θέσει ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, γιατί σύμφωνα με τον Ερντογάν, τα σύνορα καρδιάς ή αλλιώς η γαλάζια πατρίδα, σημαίνουν ότι η Τουρκία του Ερντογάν θέλει να ασκεί έλεγχο και επιρροή σε μία γεωγραφική ακτίνα, η οποία παραπέμπει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Δεν θέλει να καταλάβει, με πόλεμο νησιά ή περιοχές, θέλει όμως να μπορεί να έχει ερίσματα και πατήματα σε μία περιοχή εκεί που εκτείνεται που ήταν παλιά η Οθωμαντική Αυτοκρατορία. Δεν είναι τυχαίο ότι προσπαθεί να αποκτήσει στρατιωτικό πάτημα και έρισμα στη Λιβύη. Δεν είναι τυχαίο ότι προχθές άνοιξε πρεσβεία στη Γουινέα στην Αφρική, δεν είναι τυχαίο ότι τα βάζει με τους Αυστριακούς, ότι θέλει να δεισδύει στα πολιτισμικά και θρησκευτικά στα Βαλκάνια και το τελευταίο οχυρό για την Δύση είναι η Ελλάδα και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για τον Ερντογάν. Η Ελλάδα είναι το τελευταίο ανάχωμα που στέκεται ανάχωμα στις φιλοδοξίες του Ερντογάν, που νομίζω ότι δεν θα τα καταφέρει. 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει πάρα πολύ σε συμβολισμούς, σε ερώτημα που έγινε με τον μοεζίνη και το οθωμαντικό σπαθί. Αυτό που θέλει να κάνει είναι να στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο προς εμάς αλλά και προς το μουσουλμανικό στοιχείο, ιδιαίτερα ενεργοποιώντας περισσότερο τα πρωτόγονα αντανακλαστικά αυτού, ότι η Τουρκία είναι εδώ και ότι η Τουρκία είναι το επίκεντρο και η προστάτιδα δύναμη των απανταχού μουσουλμάνων. Αν κάποιος σήμερα άκουσε αυτά που ειπώθηκαν κατά την προσευχή, πραγματικά θα ανατριχιάσει. Είναι δηλητήριο για τις σχέσεις του Ισλάμ με τον υπόλοιπο κόσμο ότι η Τουρκία είναι η προστάτιδα των κατατρεγμένων μουσουλμάνων και όλων όσων χρειάζονται να βρουν καταφύγιο.