Έκθεση του Frontex δημοσίευσε η «Καθημερινή», στην οποία περιγράφεται το πως προωθούνται στα σύνορα, με την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν προς την Ευρώπη μέσω της Βόρειας Μακεδονίας χιλιάδες μετανάστες, ενώ η Ειδομένη αναδεικνύεται και πάλι σε «πύλη εξόδου», δεχόμενη ανησυχητικά αυξανόμενη πίεση από ομάδες αλλοδαπών που συρρέουν σχεδόν καθημερινά. Στον Έβρο, οι ροές συνεχίζουν απτόητες να διαβαίνουν το ποτάμι παρά τα όσα προηγήθηκαν την άνοιξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταχωρίζονται στην έκθεση, από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου του 2019 οι ελληνικές αρχές απέτρεψαν την παράνομη έξοδο προς τη Βόρεια Μακεδονία 12.000 μεταναστών από Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές και Ινδία. 

Τα hotspots στα ελληνικά νησιά είναι οι κύριες περιοχές από τις οποίες οι μετανάστες σχεδιάζουν το ταξίδι τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα περίμενε κανείς ότι μετά τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου στις Καστανιές, ο Έβρος θα ήταν αδιάβατος. Δεν είναι. Παρά τα αυξημένα μέτρα φρούρησης, οι διακινητές εξακολουθούν να προωθούν στο ελληνικό έδαφος μετανάστες. Βεβαίως, κατευθυνόμενες από την τουρκική πλευρά μαζικές εισβολές, όπως εκείνη που επιχειρήθηκε προ μηνών, δεν μπορούν να έχουν καμία τύχη. Όμως σε όχθη διακοσίων χιλιομέτρων οι παράτυποι μετανάστες έβρισκαν και εξακολουθούν να βρίσκουν περάσματα.

Την έκθεση δημοσίευσε η «Καθημερινή»