Νέα μέτρα για την είσοδο από τα χερσαία σύνορα ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την ενημέρωση μιλώντας για την 46η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κορωνοϊό, τονίζοντας:

«Η κυβέρνηση θα αναπροσαρμόζει τις αποφάσεις της ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Αναφέρθηκε επίσης στα δειγματολογικά τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα:

«Εξαιτίας της επιβάρυνσης στα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των βαλκανικών χωρών πήραμε πρόσθετα μέτρα στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, ενώ ξεκινήσαμε εκτεταμένα στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας με την Αλβανία».

«Επιβαρυμένη εικόνα επιβεβαίωσαν και τα αποτελέσματα των δειγματοληψίων στα σύνορά μας, με 8 θετικά κρούσματα σε σύνολο 866 στην κακαβιά και με συνολικά 170 θετικά σε σύνολο 19.676 ελέγχων στον Προμαχώνα από την 1η έως και τις 18 Ιουλίου».

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι από, Τρίτη, επιστρέφει η ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Νέα μέτρα για την είσοδο από τα χερσαία σύνορα

Αποφασίσθηκαν τα εξής αναφορικά με τα χερσαία σύνορά μας:
Πέραν των όσων έχουν ήδη αποφασιστεί και ισχύουν για την είσοδο από τον Προμαχώνα, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 22 Ιουλίου έως και την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, η είσοδος στην Ελληνική Επικράτεια για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακκαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων.
Οι Έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς υποχρεούνται και αυτοί να συμπληρώνουν το PassengerLocatorForm(PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https:// travel.gov.gr καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης, στην ίδια διεύθυνση. Επισημαίνουμε με έμφαση ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ. Και παρακαλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπως είναι σήμερα αυτές της Βαλκανικής.
Οι εργάτες γης, σε περίπτωση που βρίσκονται στη χώρα και εξέλθουν της Ελληνικής Επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου 2020, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.

Για τα αναδρομικά

Όσον αφορά στα αναδρομικά ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο τρόπος και ο χρόνος που η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.

Τόνισε ότι αυτόν τον μήνα, για πρώτη φορά θα γίνεται ταυτόχρονα η πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τις ημέρες της προπληρωμής τους ώστε να αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενο συνωστισμού στις τράπεζες.

Έτσι:
  • Στις 22 και 24 Ιουλίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον Ο.Τ.Ε. ανάλογα με το τελικό ψηφίο του ΑΜΚΑ τους.
  • Στις 28 Ιουλίου, θα καταβληθούν στους συνταξιούχους που προέρχονται από τον ΟΑΕΕ, τον Ο.Γ.Α. και το ΕΤΑΑ.
  • Στις 30 Ιουλίου, στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. Ν.Α.Τ., του τ. ΕΤΑΤ, του τ. ΕΤΑΠ-Μ.Μ.Ε. και της Δ.Ε.Η.

Σχετικά με το Μάτι ανέφερε:

«Νέα και ανατριχιαστικά στοιχειά βλέπουν το φως. Ήταν γνωστό από εκείνες τις ημέρες πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το έγκλημα που διαπράχθηκε. Τα μεσάνυχτα ο τότε πρωθυπουργός συγκαλούσε στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής επικοινωνιακού χαρακτήρα σύσκεψη - παρωδία στην οποία τόσο ο ίδιος όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί προσποιούνταν ότι δεν ήξεραν για νεκρούς».