Η συνέντευξη του Ζοζέπ Μπορέλ στο Spiegel και οι αναφορές του στις σχέσεις ΕΕ, Τουρκίας και το ρόλο της Ελλάδας. Γιατί εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραχώρησε εκτενή συνέντευξη στο Spiegel όπου ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς τις «τη μεγαλύτερη πρόσκληση». Μεταξύ άλλων, τονίζει πως «αν δεν κάνουμε τίποτα μπροστά στις ιταλικές ακτές θα υπάρξουν τουρκικές ή ρωσικές στρατιωτικές βάσεις».

Το περιοδικό επισημαίνει πως η Τουρκία σχεδιάζει να αναζητήσει φυσικό αέριο και αναμειγνύεται στον εμφύλιο με τη Λιβύη, και ερωτά εάν η Άγκυρα διακινδυνεύει να χάσει τη θέση της ως υπό ένταξη χώρα; Ο κ. Μπορέλ απαντά: «Το θέμα της προσέγγισης της Τουρκίας είναι για την ΕΕ η μεγαλύτερη πρόκληση για την εξωτερική πολιτική της. Η Τουρκία ελέγχει τα ρεύματα των προσφύγων στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλεί προστριβές με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο. Αλλά η Τουρκία είναι και μια υπό ένταξη χώρα, όσο δεν αποφασίζουμε αυτό να το αλλάξουμε».

Μπορέλ: «Η Μέρκελ είναι σε θέση να βοηθήσει»

Στη συνέχεια το περιοδικό διαπιστώνει πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές του χρόνου χρησιμοποίησε τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης εναντίον της ΕΕ και ρωτά εάν η ΕΕ χρειάζεται μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό. Ο κ. Μπορέλ απαντά: «Εάν έχω μια επιθυμία από τη γερμανική προεδρία στην ΕΕ, τότε την εξής: Το Βερολίνο θα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να διαπραγματευθεί μια ευρεία συμφωνία με την Τουρκία. Κυρίως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι σε θέση να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Θα πρέπει να τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος: από τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου και τις παραβιάσεις στα θαλάσσια χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου μέχρι και την υποστήριξη των τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων που διαβιούν στην Τουρκία, αλλά και τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον μπροστά από τις ιταλικές ακτές να υπάρξει μια σειρά τουρκικών ή ρωσικών στρατιωτικών βάσεων. Αλλά αυτό ακριβώς θα συμβεί εάν δεν κάνουμε τίποτα».

Τέλος, το Spiegel παρατηρεί πως η Ελλάδα αντέδρασε με την απώθηση προσφύγων και τη χρήση δακρυγόνων στα σύνορα και ερωτά τον κ.Μπορέλ εάν αυτός είναι ο σωστός τρόπος η ΕΕ να γίνει λιγότερο εκβιάσιμη απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μπορέλ δίνει την εξής απάντηση: «Ως δημοσιογράφος μπορείτε να μιλάτε για «εκβιασμούς», για τους διπλωμάτες ωστόσο απαγορεύονται τέτοιες λέξεις. Όπως γνωρίζετε, η ΕΕ καταδίκασε με δριμύ τρόπο το γεγονός ότι η Τουρκία άνοιξε μονομερώς τα σύνορά της με την Ελλάδα. Και η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κράτος σε μια τέτοια περίπτωση, έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τα σύνορά της. Όταν μετανάστες με βίαιο τρόπο επιχειρούν να μπουν στη χώρα, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν την υποχρέωση να προστατεύσουν τα σύνορά της».