ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020

Αντιδράσεις για τη δήλωση περί ανοίγματος των Καστανιών από τον Πέτσα: «Όχι» λένε οι φορείς


Αντιδρούν κάτοικοι και φορείς στον Έβρο στην αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ότι θα ανοίξει και το τελωνείο στις Καστανιές την 1η Ιουλίου. Καθημερινές οι ροές των μεταναστών αλλά και οι συλλήψεις λένε οι συνοριοφύλακες.

Καθημερινές οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών, όπως λένε συνοριοφύλακες στον Έβρο, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι, μεταξύ των πυλών εισόδου που ανοίγουν, είναι και οι Καστανιές. Η δήλωση αυτή προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στην ακριτική περιοχή.
«Από μεθαύριο θα επιτρέπεται και ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα Ελληνικά λιμάνια. Ταυτόχρονα ανοίγουν οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Μιλώντας στο Sputnik, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, εξήγησε ότι περιμένει σήμερα από την κυβέρνηση να «πάρει πίσω» την εξαγγελία, καθώς θεωρεί αδιανόητο να ανοίξουν τα σύνορα στις Καστανιές ύστερα από όλα όσα συνέβησαν τον περασμένο Μάρτιο στην περιοχή, με την προσπάθεια χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων να εισέλθουν εντός ελληνικού εδάφους.

«Υπάρχει φοβερή αντίδραση στον κόσμο. Και στα social media και από τα τηλέφωνα που δέχομαι. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ως σκέψη το άνοιγμα των συνόρων στις Καστανιές. Ξεκάθαρα» τόνισε ο κ. Μαυρίδης.

Άτοπο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θεωρεί το άνοιγμα των Καστανιών και ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς, ο οποίος, μιλώντας στο Sputnik, σημείωσε ότι οι ροές των μεταναστών στην περιοχή συνεχίζονται και οι συλλήψεις τους είναι σχεδόν καθημερινές.

«Αυτή τη χρονική στιγμή είναι άτοπο να μιλάμε για άνοιγμα των συνόρων στις Καστανιές. Δεν είναι η ώρα να ανοίξει το φυλάκιο με όλα αυτά που ζήσαμε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο» είπε ο κ. Γιαλαμάς και πρόσθεσε ότι οι περιπολίες κατά μήκος των συνόρων είναι ενισχυμένες και πραγματοποιούνται καθημερινά.

«Δεν έχουν σταματήσει οι ροές (σ.σ. μεταναστών) και οι συλλήψεις πλέον αρχίζουν να είναι καθημερινές» συμπλήρωσε.

Παρόμοια άποψη έχει και ο πρόεδρος της κοινότητας Καστανιών, Σταύρος Τζαμαλίδης, που δήλωσε στο Sputnik ότι αυτή τη χρονική στιγμή είναι δύσκολο το άνοιγμα του συνοριακού σταθμού. Ωστόσο τόνισε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει». «Παντού θα έχουν ανοίξει τα σύνορα, οπότε εμείς γιατί να είμαστε κλειστά;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Τζαμαλίδης επισήμανε ότι η ενίσχυση του φράχτη και τα επιπλέον εμπόδια που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των συνόρων αποτελούν μεγάλη ασφάλεια και κατά επέκταση, όπως είπε, «μπορούν να ελέγξουν ποιος θέλει να περάσει από την κύρια είσοδο των Καστανιών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μικρή κοινότητα των Καστανιών βρίσκεται σε απόσταση μόλις επτά χιλιομέτρων από την Αδριανούπολη και πολλοί Τούρκοι την επισκέπτονταν προκειμένου να απολαύσουν ελληνική κουζίνα στις ταβέρνες του χωριού. Την ίδια ώρα, πολλοί Έλληνες περνούσαν απέναντι για να αγοράσουν διάφορα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές από την ελληνική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι τα σύνορα στις Καστανιές έχουν κλείσει από τις 28 Φεβρουαρίου 2020 και ουδείς μπορεί να διέλθει ή να εξέλθει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου