Ακούμε συνεχώς τα τελευταία 24ωρα, όταν και άρχισε να αποκλιμακώνεται η ένταση με την Τουρκία, πως οι «μεγάλες δυνάμεις» και κυρίως η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία ήταν αυτές που έβαλαν «φρένο» στον Ερντογάν ώστε να μην αναπτύξει τα πολεμικά πλοία του στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Είναι ωστόσο τουλάχιστον απρεπές να μιλούμε για γερμανική διαμεσολάβηση και να μην αναγνωρίζουμε, να μην επικροτούμε και να μην είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην επιχείρηση αποτροπής των Τούρκων.

Προφανώς και υπήρξε διπλωματικό παρασκήνιο και επικοινωνίες μεταξύ ηγετών για να αποκλιμακωθεί η ένταση, ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να σηκώσουν τα τηλέφωνα οι «μεγάλοι», οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ήδη δώσει δυναμική απάντηση στην Άγκυρα.

Το… σόου εξελίχθηκε σε φιάσκο

Είναι αλήθεια πως η Τουρκία αιφνιδιάστηκε. Κανείς στο καθεστώς Ερντογάν δεν περίμενε τόσο άμεση αντίδραση από την Αθήνα. Νόμιζαν πως τα αντανακλαστικά της χώρας μας θα είναι αργά και η ελληνική ηγεσία θα περίμενε την παρέμβαση των «ισχυρών». Διαψεύστηκαν πανηγυρικά! Η έξοδος των τουρκικών πλοίων από το λιμάνι του Ακσάζ αποδείχτηκε «εφιάλτης» για το καθεστώς, που είδε στα τουρκικά ραντάρ το Αιγαίο να γεμίζει μέσα σε λίγες ώρες με… μπλε κουκίδες.

Η ανάπτυξη του Ελληνικού Στόλου ήταν κάτι παραπάνω από άμεση. Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος λειτούργησαν ταχύτατα και δυναμικά, ενώ η αποφασιστικότητα του Αρχηγού ΓΕΝ κ. Στυλιανού Πετράκη και του Αρχηγού Στόλου κ. Παναγιώτη Λυμπέρη, που έδωσαν εντολή να βγει στο Αιγαίο το σύνολο των ελληνικών πολεμικών πλοίων, αποδείχτηκε καθοριστική για την εξέλιξη της κρίσης.

Τα ελληνικά πλοία αναπτύχθηκαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και με τέτοιο τρόπο που ήταν ικανά να μετατρέψουν σε φιάσκο το… σόου που πήγε να στήσει ο Ερντογάν στο Αιγαίο. Ο Στόλος αναπτύχθηκε ταχύτατα… μέσα σε 4-5 ώρες είχε λάβει θέση σε σημεία – «κλειδιά» και ήταν έτοιμος να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή. Κάθε πλοίο που έφευγε από το ναύσταθμο ήταν γεμάτο καύσιμα και φορτωμένο με πυρομαχικά, ενώ όλα τα στελέχη ήταν αποφασισμένα και έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο.

Παράλληλα, τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, ενώ και σε αυτά τοποθετήθηκε οπλισμός. Γενική επιφυλακή και στον Στρατό Ξηράς, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, με τα στελέχη να λαμβάνουν εντολή να μείνουν όλοι στα στρατόπεδα μέχρι νεωτέρας διαταγής.

Τα τρία Σώματα, σε άψογη συνεργασία εφάρμοσαν τάχιστα το σχέδιο που είχαν καταρτίσει οι Επιτελείς με τον Α/ΓΕΕΘΑ. Όλα τα οπλικά συστήματα, μεταξύ των οποίων και η αεράμυνα της χώρας τέθηκαν σε πλήρη η επιχειρησιακή λειτουργία… από τους Patriot, τους S-300 και τους HAWK έως τους TOR-M1.

«Τέτοια κινητοποίηση έχει να γίνει από την κρίση του 1987»

Ήταν πλέον προφανές. Η Ελλάδα δεν αστειευόταν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν έτοιμες για όλα, ακόμα και για εμπόλεμη σύρραξη. Αυτό ακριβώς διεμήνυσε και η καγκελάριος Μέρκελ στην συνομιλία που είχε με τον Ερντογάν. «Οι Έλληνες δεν αστειεύονται. Είναι έτοιμοι να χτυπήσουν», φέρεται να είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στον «σουλτάνο» φίλο της.

«Κάναμε ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνουμε, όλα τα προβλεπόμενα. Τέτοια κινητοποίηση δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην κρίση των Ιμίων δεν υπήρξε τέτοια κινητοποίηση», επισημαίνει ανώτατη στρατιωτική πηγή.

«Τέτοια κινητοποίηση συγκρίνεται μόνο με τα γεγονότα του 1987 όταν και πάλι οι Ένοπλες Δυνάμεις από τον Έβρο έως το Καστελόριζο βρέθηκαν σε πολεμική ετοιμότητα», υπογραμμίζει η ίδια πηγή, τονίζοντας την αποφασιστικότητα, την ψυχραιμία και την άριστη επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Αθήνα απέδειξε ότι δεν μπλοφάρει και δεν αερολογεί όταν κάνει λόγο για «κόκκινες γραμμές» οι οποίες αν παραβιαστούν είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε σύγκρουση. Θυμίζουμε άλλωστε τα λόγια του Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος είχε επισημάνει πως η Ελλάδα και έτοιμα σχέδια αντίδρασης έχει και βρίσκεται σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσαν τα λόγια του Στρατηγού. Ακόμα και το κατά κάποιους… υπερβολικό «πρώτα θα τους κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι» απέκτησε νόημα αν αναλογιστεί κανείς τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων και την ατολμία και τα φοβικά σύνδρομα που διακατέχουν τη χώρα μας.