Τις κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο παρακολουθεί με προσοχή η Αθήνα, μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής NAVTEX στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης.

Από χθες το μεσημέρι βγήκαν στο Αιγαίο 19 τουρκικά πολεμικά πλοία θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού το ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Η Αγκυρα παρά τις προειδοποιήσεις δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέες σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και χθες το βράδυ, υπήρξαν πληροφορίες πως τα 19 τουρκικά πολεμικά πλοία κινούνταν προς την Αττάλεια, όπου και έχει ναυλοχήσει το ωκεανογραφικό πλοίο «Oruc Reis».

Η τουρκική πλευρά δεν έχει δώσει προς το παρόν στίγμα για το αν τα τουρκικά πολεμικά βρίσκονται στο λιμάνι της Αττάλειας, κάτι που αναμενόταν να γίνει μέσα στη νύχτα. Το επόμενο βήμα θα είναι μετά από 24 ώρες περίπου, όταν αναμένεται να πλεύσει το ωκεανογραφικό πλοίο στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, κάτι το οποίο η ελληνική πλευρά ελπίζει πως θα αποφευχθεί.

Το τουρκικό κομβόι αποτελείται από τορπιλακάτους, κορβέτες, φρεγάτες και υποβρύχια. Τα 19 τουρκικά πλοία κατά τη διάρκεια της νύχτας έπλεαν κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας και όχι πάση δυνάμει, ενώ τα πληρώματα δοκιμάζονται και από τις καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ. Κατά πληροφορίες που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, άλλα δέκα περίπου τουρκικά πολεμικά πλέουν κοντά στις ακτές της Τουρκίας απέναντι από Λέσβο και Σάμο.

Η τουρκική Navtex:

TURNHOS N/W : 0977/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21-07-2020 11:23)

TURNHOS N/W : 0977/20

MEDITERRANEAN SEA

1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN BETWEEN 21 JUL-02 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;

33 55.22 N – 027 59.83 E

34 58.25 N – 030 31.50 E

34 18.18 N – 030 54.52 E

34 17.03 N – 030 06.12 E

33 49.13 N – 030 06.38 E

33 40.95 N – 028 46.62 E

33 47.37 N – 028 20.27 E

33 52.98 N – 027 59.97 E

6 NM BERTH REQUESTED. 2. CANCEL THIS MESSAGE 022059Z AUG 20.


Με ψυχραιμία παρακολουθεί η Αθήνα- Ετοιμη να αντιδράσει αν χρειαστεί

Οπως πιθανολογείται, τα πολεμικά σκάφη έχουν σκοπό να συνοδεύσουν το τουρκικό ωκεανογραφικό για σεισμικές έρευνες και τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε μια τέτοια περίπτωση, η αντίδραση της Αθήνας θα πρέπει να θεωρείται άμεση, αποφασιστική και δεδομένη, όπως τονίζεται από το υπουργείο. Σημειώνεται ότι η τουρκική εταιρεία γεώτρησης είχε κάνει την αίτηση από τις 21 Απριλίου και η καταληκτική ημερομηνία για έναρξη των ερευνών ήταν η χθεσινή ημέρα, 21 Ιουλίου.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει από νωρίς χθες την πλειοψηφία του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο, καθώς το 85% του στόλου βρίσκεται κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία και έτοιμο να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην περιοχή. Προς το παρόν παρακολουθούν τις κινήσεις της Τουρκίας.

Οι διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης

Πηγές του υπουργείου Άμυνας έλεγαν χθες πως ο Ερντογάν «δοκιμάζει τις αντοχές μας», με την ελληνική διπλωματία να προχωρά άμεσα σε ενέργειες, καταγγέλλοντας την νέα τουρκική προκλητικότητα.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο κατά την συνάντησή του με τον Χάικο Μάας, όσο και από τον Ωρωπό, έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα λέγοντας πως οι ενέργειες της Τουρκίας συνεχίζουν να δημιουργούν ένα ασταθές περιβάλλον, ενώ για άλλη μία φορά τόνισε πως η συμπεριφορά της, κάνει μονόδρομο την επιβολή κυρώσεων.

«Είμαστε, όμως, συνηθισμένοι, δοκιμασμένοι στις εξάρσεις της στιγμής. Είμαστε σίγουροι για τις δυνάμεις μας και για τους συμμάχους μας. Έχουμε εθνική αυτοπεποίθηση και πίστη στο Δίκαιο. Γι΄ αυτό, άλλωστε, μιλάμε λίγο και εργαζόμαστε πολύ. Η εθνική ενότητα αποτελεί τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα επέδωσε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Το ΥΠ.ΕΞ. Επίσης κάλεσε την Αγκυρα να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες, που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά υπό όρους και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων της καλής γειτονίας. Και, βεβαίως, διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται», δήλωσε νωρίτερα ο κ. Δένδιας που νωρίτερα είχε έκτακτη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μαρκ Εσπερ, τονίζοντας τη νέα τουρκική πρόκληση, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αντιδρά λίγο αργότερα.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να συγκληθεί ΚΥΣΕΑ. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κατρούγκαλος, με ανακοίνωσή του στην οποία αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση για τη τουρκική προκλητικότητα, ζητά να μην επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Κατρούγκαλος απέδωσε ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση γιατί «οι κυρώσεις που κυρίως λειτουργούν προληπτικά, δεν διεκδικήθηκαν εγκαίρως και τέθηκαν όψιμα τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - χωρίς ανταπόκριση- όσο και σήμερα ενώπιον του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών» και αναρωτήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός δεν καλεί ΚΥΣΕΑ για τη νέα πρόκληση από την Τουρκία. Και ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του τόνισε πως περιμένει από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει στην γείτονα χώρα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή.

Στο ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει άμεσα το ΝΑΤΟ (σε περίπτωση που δεν το είχε ήδη πράξει), καθώς «οι ενέργειες της Τουρκίας αφορούν περιοχές που η Ελλάδα έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να σταματήσει τα σχέδιά της στην περιοχή η Τουρκία

Με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελλόριζου, οι ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάλεσαν την Τουρκία να βάλουν τέλος στα σχέδιά τους, καθώς με τις κινήσεις τους ανεβάζουν την ένταση στο Αιγαίο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αδιαφορεί για τις αντιδράσεις ο Ερντογάν

Ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει πίσω. Με προκλητικό ύφος, τόνισε πως η Τουρκία «δεν χρειάζεται κανενός την άδεια σχετικά με τις έρευνες».

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κάποιου ούτε για τα σεισμικά ερευνητικά σκάφη μας ούτε για τα γεωτρύπανα. Ό,τι προβλέπει το διεθνές ναυτικό δίκαιο, όποια δικαιώματα έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε λάβει τα μέτρα μας σε αυτό το πλαίσιο και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα με τον ίδιο τρόπο», είπε.