Αριθμ. Πρωτ 10/ 2020                                               Θεσσαλονίκη 26 Ιουλίου 2020

ΠΡΟΣ : ΕΝΏΣΕΙΣ – ΜΕΛΗ ΜΑΣ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Εκπαίδευση νέων συνοριοφυλάκων – Τοποθέτηση της ΠΟΣΥΦΥ σε σχετικό δημοσίευμα

Με λύπη διαβάσαμε τις προηγούμενες ημέρες σχετικό δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο που αφορούσε τις συνθήκες διαμονής, σίτισης και εκπαίδευσης των νέων συνοριοφύλακων στην Σχολή Αστυφυλάκων στην Κομοτηνή. Το σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Σε συνθήκες … survivor η εκπαίδευση των συνοριοφύλακων» που αναρτήθηκε την 23η Ιουλίου σε ιστοσελίδα της Χίου, χαρακτηρίζει τριτοκοσμικές τις συνθήκες στη Σχολή αλλά και επισημαίνει πως δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης για την μη μετάδοσης του covid-19. Επίσης κάνει λόγο για τους 800 (!) εκπαιδευόμενους συνοριοφύλακες που δεν ικανοποιήθηκαν από το φαγητό και τις συνθήκες υγιεινής με αποτέλεσμα ήδη να έχουν παραιτηθεί κάποιοι. 

Προφανώς η πληροφόρηση του αρθρογράφου δεν είναι η ενδεδειγμένη και σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι αξιόπιστη. Προφανώς η πηγή του, του μετέφερε αρχικώς λανθασμένο αριθμό εκπαιδευμένων (δεν είναι 800 αλλά 530), όπως και θα όφειλε να γνωρίζει πως η πολύμηνη καθυστέρηση της εκπαίδευσης των νέων συνοριοφυλάκων οφειλόταν κυρίως στη διασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών πρόληψης για την μη μετάδοση του covid-19. Θα έπρεπε να γνωρίζει τόσο ο αρθρογράφος όσο και η πηγή του πως για τους εκπαιδευμένους δεν υφίσταται καμία έξοδος από τη σχολή ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε κρούσμα στις τάξεις τους. Δύσκολη και επίπονη διαδικασία για τους εκπαιδευόμενους αλλά αναγκαία για την διασφάλιση της υγείας τους. Σε συνδυασμό με το αυξημένο πρόγραμμα ώστε ταχύρρυθμα να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό τη βασική τους εκπαίδευση, πράγματι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες, αναγκαίες όμως για την επίτευξη του στόχου.

Σχετικά με τη σίτιση των δοκίμων, είναι προφανές πως τηρούνται όλες οι διατάξεις λειτουργίας των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας όπως συμβαίνει σε κάθε εκπαιδευτική σειρά. Σχετικά με τις παραιτήσεις ο αόριστος όρος « …οι ακατάλληλες συνθήκες έχουν οδηγήσει κάποιους σε παραίτηση..» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού έως τώρα κάτω του 0,75% των συμμετεχόντων είναι αυτοί που παραιτήθηκαν και μάλιστα όπως πληροφορούμαστε πραγματοποιήθηκε λόγω επιλογής διαφορετικού επαγγελματικού προσανατολισμού. 

Θέλουμε να επισημάνουμε, πως οι νέοι Συνοριοφύλακες στη βασική τους εκπαίδευση πραγματοποιούν μια μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα διατηρώντας υψηλό το αίσθημα ευθύνης για το θεσμό που καλούνται να υπηρετήσουν. Οφείλουμε όλοι, να σταθούμε δίπλα τους στηρίζοντας τους και διαχειρίζοντας κάθε προβληματισμό τους. Μέλημα μας είναι η αντιμετώπιση κάθε προβλήματος είτε αυτό λέγεται διαμονή ,είτε σίτιση είτε εκπαίδευση.

Κυρίως όμως μέλημά μας είναι να διαφυλάξουμε το θεσμό του συνοριακού φύλακα και να διατηρήσουμε στο υψηλότερο επίπεδο το κύρος του, από αβάσιμες επιθέσεις ατόμων, φορέων και μέσων. 

Τέλος προτρέπουμε, τον κάθε αρθρογράφο πριν επιπλήξει το θεσμό, να διερευνήσει από αξιόπιστες πηγές τι πραγματικά συμβαίνει. Τον προτείνουμε να κρατήσει το ενδιαφέρον του για το μέλλον, στο χώρο εργασίας μας, στα σύνορα εκεί όπου επικρατούν πραγματικά συνθήκες «survivor» προσπαθώντας να τα κρατήσουμε ακέραια από κάθε μεταναστευτική πίεση και από κάθε μορφής διασυνοριακής εγκληματικότητας.
footeer