Ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να δράσει άμεσα για τη στήριξη ευάλωτων χωρών, ενώ παράλληλα ο ΠΟΥ εξακολουθεί να βρίσκεται σε σύγκρουση με την αμερικανική κυβέρνηση

Ηκρίση του κοροναϊού μπορεί να προκαλέσει τεράστια κύματα μετανάστευσης μετά το άνοιγμα των συνόρων, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού. Η δήλωσή του έρχεται τη στιγμή που ο επικεφαλής του ΠΟΥ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έχουν προχωρήσει σε «ψευδείς» και «απαράδεκτους» ισχυρισμούς για το παγκόσμιο υγειονομικό σώμα.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, Τζάγκαν Τσάπαγκεϊν, αναφέρει ότι ανησυχεί βαθύτατα για τις δευτερογενείς επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς το κλείσιμο των συνόρων και οι περιορισμοί των lockdown έχουν οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.

«Όλο και συχνότερα βλέπουμε σε πολλές χώρες το πλήγμα στο εισόδημα και την πρόσβαση στην τροφή», τόνισε σε συνέντευξή του με το AFP.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη το δίλημμα της έκθεσης στον νέο κοροναϊό ή της πείνας, συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η απελπισία που δημιουργείται ενδέχεται να έχει εκτεταμένες συνέπειες.

«Ακούμε πολλούς ανθρώπους να χάνουν το εισόδημά τους. Όταν αρχίσουν να ανοίγουν τα σύνορα, θα νιώσουν αναγκασμένοι να φύγουν», εξηγεί. «Δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάσει αν υπάρξουν τεράστιες επιπτώσεις στη μετανάστευση για τους επόμενους μήνες ή χρόνιας».

Ανάγκη να προληφθούν τραγωδίες

Ο Τσάπαγκεϊν καλεί σε άμεση υποστήριξη για την ανακούφιση της ανθρώπινης απελπισίας, ενώ προειδοποιεί ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών θα οδηγήσει σε «αναρίθμητες τραγωδίες στη διαδρομή», συμπεριλαμβανομένων των πνιγμών, του trafficking και της εκμετάλλευσης.

«Το κόστος της υποστήριξης των μεταναστών, τόσο κατά τη μετακίνησή τους όσο και αφού φτάσουν στις χώρες υποδοχής είναι πολύ υψηλότερο από την υποστήριξη του εισοδήματος, της εκπαίδευσης και των υγειονομικών αναγκών τους ενώ βρίσκονται στην πατρίδα τους», πρόσθεσε.

Ο Τσάπαγκεϊν καταδίκασε επίσης τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να εξασφαλίσουν προτεραιότητα για τους πολίτες τους όταν κυκλοφορήσουν εμβόλια: «Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα, επομένως είναι πολύ κοντόφθαλμο να πιστεύει κανείς ότι εμβολιάζοντας τους ανθρώπους του και αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους ανεμβολίαστους θα καταφέρει να παραμείνει ασφαλής», σημειώνει.

Συνεχίζεται η κόντρα ΗΠΑ – ΠΟΥ

Οι προειδοποιήσεις φτάνουν τη στιγμή που ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους επέκρινε με σκληρούς χαρακτηρισμούς τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μετά από βρετανικό δημοσίευμα, στο οποίο αναφερόταν δήλωση του δεύτερου, ότι η Κίνα έχει εξαγοράσει τον ΠΟΥ.

«Τα σχόλια είναι ψευδή και απαράδεκτα, και εντελώς αβάσιμα», τόνισε ο Τέντρος. «Αν υπάρχει κάτι που πραγματικά έχει σημασία για εμάς, και που θα έπρεπε να έχει σημασία για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, είναι η σωτηρία ανθρώπινων ζωών. Και ο ΠΟΥ δεν πρόκειται να αφήσει την προσοχή του να διασπαστεί από τέτοιες δηλώσεις».