Εφ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου του Νότη Μηταράκη στα Μ.Μ.Ε. της Χίου

Στην επανέναρξη των συνομιλιών με την τοπική κοινωνία προκειμένου να δοθούν λύσεις στις αδιέξοδες καταστάσεις που επικρατούν σε Χίο και Λέσβο, εστίασε στο πλαίσιο δηλώσεών του στα Μ.Μ.Ε. του νησιού κι έπειτα από τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο Υπουργός επανέλαβε τα ήδη γνωστά στοιχεία που αφορούν στη Χίο, λέγοντας ότι στην παρούσα φάση διαμένουν στο Hotspot 4.419 άτομα και 603 άτομα στα διαμερίσματα, ενώ συμπεριλαμβανομένων των 818 αφίξεων, αναχώρησαν συνολικά από το νησί 2.200 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μετατροπή όλων των δομών της Ελλάδας σε ελεγχόμενες δομές, σημειώνοντας όμως ότι αυτό δεν θα συμβεί στην περίπτωση της Χίου και της Λέσβου, καθότι θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει ενεργό ρόλο προκειμένου να επανεκκινήσει η συζήτηση για τη δημιουργία νέων μικρότερων ελεγχόμενων δομών μακριά από κατοικημένες περιοχές.

«Το θέμα της Χίου της Χίου παραμένει ανοιχτό. Αν είχε προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός και με βάση την αποσυμφόρηση που ήδη έχει γίνει τότε θα μπορούσαμε τώρα να είχαμε κλείσει τη ΒΙ.ΑΛ.», ανέφερε ο Υπουργός.

Τα υπαρκτά ζητήματα που έθεσε ο «π»

Οι άστεγοι και η προστασία του Καρφά

Στις ερωτήσεις του στον Υπουργό ο «π» εστίασε στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Χίο, αφού παρά την ενεργητική φύλαξη των συνόρων και τη βελτίωση του ρυθμού εξέτασης αιτήσεων ασύλου, παρατηρείται αφενός μεγάλος αριθμός ατόμων που βρίσκονται άστεγοι στη Χίο, αφετέρου αρκετοί επιστρέφουν από την Αθήνα στη Χίο, παρότι έχουν λάβει άσυλο. Παράλληλα ζήτησε από τον Υπουργό να απαντήσει στο εάν υπάρχει σχεδιασμός ώστε η τουριστική ατμομηχανή της Χίου, δηλαδή ο Καρφάς, να μείνει ανεπηρρέαστος από το μεταναστευτικό, κι αυτό με δεδομένο ότι ακόμα και σήμερα πλειάδα Μ.Κ.Ο. ασκούν πίεση σε ιδιώτες για ενοικίαση καταλυμάτων στην περιοχή.

Ο Νότης Μηταράκης, σημείωσε ότι αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η διακοπή σίτισης και στέγασης σε όσους δικαιούνται άσυλο, προσθέτοντας ότι έχουν την επιλογή της εθελούσιας επιστροφής στις πατρίδες τους, ενώ σημείωσε ότι αποτελεί υποχρέωση των ιδιωτών ή των φορέων αυτοδιοίκησης, οπουδήποτε παρατηρείται κατάληψη ιδιωτικού ή δημόσιου χώρου να ειδοποιούνται οι αρχές. Τέλος σημείωσε ότι είναι στους σχεδιασμούς του Υπουργείου να διακόψει την ενοικίαση διαμερισμάτων από την 1η Ιανουαρίου 2021, σε όσα νησιά λειτουργεί κλειστό κέντρο, χωρίς να εξηγεί όμως αν αυτό θα εφαρμοστεί και στις περιπτώσεις της Χίου και της Λέσβου.

«Όχι» σε αστυνομικό τμήμα στο Χαλκειός

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο «π» ζήτησε από τον Υπουργό να απαντήσει εάν υπάρχει σχεδιασμός για δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος του Χαλκειούς, κατά τα πρότυπα της Μόριας, με τον ίδιο να απαντά αρνητικά, σημειώνοντας ότι αυτό θα σημαίνει μονιμοποίηση της ΒΙ.ΑΛ.. «Θέλω να μην παρεξηγηθεί αυτό που λέω. Δεν σημαίνει ότι μιλάμε για μονιμοποίηση της Μόριας, αλλά η Μόρια έχει τελείως διαφορετικές ανάγκες με πληθυσμό 15.000 ατόμων απ ότι η ΒΙ.ΑΛ.», ανέφερε ο Υπουργός.

Η κατάρρευση της συμφωνίας και η νέα δομή

Ο «π» εκτός των άλλων έθεσε και το ζήτημα της κατάρρευσης της κοινής δήλωσης Ε.Ε.- Τουρκίας, ερωτώντας τον Υπουργό ποιο το νόημα της συζήτησης δημιουργίας νέας δομής αν δεν μπορούν να επιστραφούν άτομα στην Τουρκία.

Από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης επεσήμανε ότι η συμφωνία δεν έχει καταρρεύσει αλλά έχει παγώσει από τον Μάρτη μέχρι σήμερα λόγω κορωνοϊού, προσθέτοντας όμως ότι ανεξάρτητα από αυτό η Ελλάδα θα επιδιώξει νέα συμφωνία με νέους όρους που θα διασφαλίζουν την ολοκληρωμένη επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία. Σημείωσε δε, ότι το νέο σύμφωνο μετανάστευσης που θα προωθήσει η Γερμανική προεδρεία της Ε.Ε. θα είναι έτοιμο από τον προσεχή Οκτώβρη.

Η δομή καραντίνας

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο Υπουργός κλήθηκε να τοποθετηθεί και για τη δομή καραντίνας στη Λευκωνιά, λέγοντας ότι αυτή είναι έτοιμη για χρήση όποτε και αν χρειαστεί να φιλοξενήσει αφιχθέντες παράνομους μετανάστες, που θα καταφέρουν να αποβιβαστούν στις ακτές του νησιού.

Η περίπτωση του Έβρου και το Βόρειο Αιγαίο

Τέλος ο «π» ζήτησε από τον Υπουργό να απαντήσει στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση νιώθει την ανάγκη να σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πακέτο για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αντίστοιχο αυτού που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τον Έβρο, αλλά και εκείνου που υλοποίησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήδη το Υπουργείο Μετανάστευσης έχει χρηματοδοτηθεί με 25 εκ. ευρώ προκειμένου να στηρίξει τα αιτήματα των νησιωτικών δήμων που πλήττονται από το μεταναστευτικό ενώ για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη έμφαση σε όλα τα έργα ανάπτυξης του νησιού», ανέφερε ο Υπουργός.