Έντονη ανησυχία και για τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού, μετά από τα τελευταία κρούσματα που εντοπίστηκαν σε αλλοδαπούς

“Έκρηξη” ροών και παράνομης εισόδου Τούρκων, κυρίως από την περιοχή του βορείου Έβρου, έχει σημειωθεί τις τελευταίες 10 ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, περίπου 100 άτομα κατά μέσο όρο να μπαίνουν στην χώρας μας και ζητούν πολιτικό άσυλο.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα κτίρια του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας που βρίσκονται στο χωριό Χειμώνιο έχουν κυριολεκτικά “φρακάρει” αφού είναι ασφυκτικά γεμάτα με πάνω από 400 άτομα, τα οποία κρατούνται εκεί μέχρι να υποβάλλουν τα αιτήματα τους και να μείνουν ελεύθερα στη συνέχεια. Στην περίπτωση των Τούρκων ακολουθείται ως γνωστόν διαφορετικός χειρισμός, επιχειρησιακός και γραφειοκρατικός, αφού μετά το πραξικόπημα όλοι επικαλούνται πως είναι Γκιουλενιστές και έρχονται στην Ελλάδα για να γλιτώσουν τις διώξεις και φυλακίσεις του καθεστώτος Ερντογάν. Οι αστυνομικοί εφαρμόζοντας τους νόμους, δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά φυσικά, αλλά το πρόβλημα γίνεται τεράστιο, μια και επειδή δεν μπορούν να μεταφερθούν στο ΚΥΤ ή το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου ώστε να κρατηθούν εκεί, δημιουργείται πρόβλημα για την παραμονή τους στο Χειμώνιο.

Είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπου Τούρκοι που έχουν καταφέρει βρίσκοντας… διόδους μέσω του ποταμού Έβρου να περάσουν στην Ελλάδα από την περιοχή μας, να… ψάχνουν μόνοι τους αστυνομικούς για να τους συλλάβουν και μερικές φορές παρ’ ότι οι κάτοικοι που τους βλέπουν ειδοποιούν τηλεφωνικά, να μην γίνεται η σύλληψη τους, γιατί δεν υπάρχει πλέον χώρος για να μείνουν. Πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα, που τις τελευταίες ημέρες με αύξηση της εισόδου και των ροών, γίνεται πλέον… εκρηκτικό.

Καλές είναι σίγουρα οι επισκέψεις ξένων επισήμων, όπως η σημερινή του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, αφού άλλωστε η χώρα του ήταν από εκείνες που βοήθησαν την Ελλάδα στην μεγάλη κρίση του Μαρτίου στέλνοντας άμεσα αστυνομικούς και οχήματα. Θα έρθει επιτόπου να πάρει μια “γεύση” της κατάστασης, των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και του προβλήματος. Όμως δεν αρκεί οι υπουργοί που θα τον ακολουθούν και συγκεκριμένα οι Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νότης Μηταράκης, Γιώργος Κουμουτσάκος (θα δούμε αν είναι όλοι μαζί του τελικά) να τον πάνε στις Καστανιές όπου είναι ο φράχτης, να βγουν μερικές φωτογραφίες μαζί του, να κάνουν και δηλώσεις ευαρέσκειας και όλα καλά, όλα ανθηρά. Γιατί στις Καστανιές όπου υπάρχει έντονη παρουσία αστυνομικών, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Το θέμα είναι να μεταβούν και στο Χειμώνιο και στο Ισαάκιο, να δουν τις συνθήκες που κρατούνται όπως επισημάναμε οι Τούρκοι που μπαίνουν και συλλαμβάνονται, αλλά και σε ποιες συνθήκες εργάζονται οι αστυνομικοί. Κυρίως όμως, να γίνει κάτι ώστε να αυξηθεί η παρουσία των αστυνομικών της Συνοριακής Φύλαξης ή άλλων, στις παραποτάμιες περιοχές του βορείου, κεντρικού αλλά και νότιου Έβρου. Γιατί είναι δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα παρά τις αποτροπές που όντως γίνονται και είναι πολλές, αρκετοί λαθρομετανάστες βρίσκουν τρόπους κα περνούν στην χώρα μας.

Ούτε καν δειγματοληπτικός έλεγχος για κορονοϊό – Γεμάτες και οι Μεταξάδες

Η έντονη ανησυχία που υπάρχει αφορά και τον κορονοϊό, αφού μετά τα 8 θετικά κρούσματα που βρέθηκαν σε όλους τους λαθρομετανάστες οι οποίοι επέβαιναν στο αυτοκίνητο που ξέφυγε απ’ την πορεία του στην Δαδιά στο πρόσφατο τροχαίο δυστύχημα όπου έχασες την ζωή του ο ένας, τέθηκε σε καραντίνα μεγάλο μέρος του προσωπικού στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Όπως καταγγέλουν οι αστυνομικοί, δεν γίνεται καν έστω και δειγματοληπτικός έλεγχος σε όσους συλλαμβάνονται ή στους Τούρκους που βρίσκονται στοιβαγμένοι σε ένα χώρο πολύ ακατάλληλο. “Σκεφθείτε ένας να έχει κορονοϊό, τι θα γίνει. Θα κολλήσουν όλοι και φυσικά κινδυνεύουμε και εμείς”, είπε χαρακτηριστικά στο Evros-news.gr ένας από τους αστυνομικούς.

Να επισημάνουμε επίσης, ότι και στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μεταξάδων έχει γεμίσει από Τούρκους που ζητούν πολιτικό άσυλο ως Γκιουλενιστές και επί μονίμου βάσεως πάνω από 30 άτομα κρατούνται εκεί. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι επιφορτισμένοι αστυνομικοί με την φύλαξη τους και να μην μπορούν να υλοποιούνται εύκολα τα προγράμματα περιπολιών, μια και είναι γνωστές οι ελλείψεις σε προσωπικό.