Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου πρόκειται για την έναρξη ενός προγράμματος, που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο

Περίπου 140 Ιρακινοί που βρίσκονται στην Ελλάδα θα επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους την ερχόμενη Πέμπτη με πτήση τσάρτερ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στην πτήση βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία υγειονομικού ελέγχου τους για κορονοϊό.


Η επιστροφή των 140 Ιρακινών σηματοδοτεί την έναρξη του ενισχυμένου προγράμματος εθελοντικών επιστροφών, το οποίο είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα η επίτροπος, Ίλβα Γιόχανσον.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα Εθελοντικής Επιστροφής και Επανένταξης έχουν 5.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου οι οποίοι έχουν αφιχθεί στη χώρα πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βοήθημα ύψους 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι αιτήσεις για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα πρέπει να κατατεθούν έως και 30 ημέρες από την ημερομηνία που επίσημα ανακοινώθηκε (27 Ιουλίου), με την πρόβλεψη της παράτασης για άλλες 30 ημέρες, εάν ακόμα ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να επιλεχθούν δεν έχει συμπληρωθεί.

Η εθελοντική επιστροφή των μεταναστών γίνεται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.