Αναχώρησε σήμερα νωρίς το πρωί η πρώτη ομάδα 16 ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών από τους 350 που θα μετεγκατασταθούν στη Γαλλία. 

Πρόκειται για ακόμη μία αποστολή που πραγματοποιείται κατ’ εφαρμογήν του προγράμματος μετεγκατάστασης 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. 

Επιπλέον, η Γαλλία έχει δεσμευτεί να υποδεχτεί πέραν των 350 ασυνόδευτων ανηλίκων και οικογένειες αιτούντων άσυλο, ο συνολικός αριθμός των οποίων είναι 400 άτομα. 

Η πρόθεση της Γαλλίας είχε εκφραστεί και η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις αρχές του έτους, κατά τη συνάντηση στην Αθήνα του τότε Υφυπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, κ. Laurent Nunez, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο. Την υλοποίηση αυτής της απόφασης ανέλαβαν έκτοτε τα τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών. 

Η επόμενη ομάδα 33 ασυνόδευτων ανηλίκων έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει τη Δευτέρα 24 Αυγούστου. 

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Σχετικά με τα ανωτέρω ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Η στενή ελληνογαλλική φιλία και συνεργασία εκτείνεται πλέον και στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη στάση αυτή της Γαλλίας και προσβλέπουμε σε περαιτέρω διεύρυνση και ενίσχυση της συνεργασίας μας».