Οι νέοι συνοριοφύλακες τις επόμενες 20 ημέρες θα κάνουν την πρακτική τους εκπαίδευση και αμέσως μετά θα ενταχθούν κανονικά στο σώμα.

Δύο ομάδες τύπου ΕΚΑΜ, θα σαρώνουν τον Έβρο προβαίνοντας σε επεμβάσεις εξάρθρωσης κυκλωμάτων δουλεμπόρων και αποτροπής προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αύξηση περίπου 20% στις ροές, με τους δουλεμπόρους να επιχειρούν την εισχώρηση μεταναστών από διάφορα σημεία του ποταμού και στη συνέχεια μεταφορά τους μέσω μεγάλων οδικών δικτύων προς την Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το The Toc, πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες που συλλαμβάνονται από τις ελληνικές Αρχές, αιτούνται πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, καθώς επικαλούνται πως ήταν κρατικοί λειτουργοί στην Τουρκία και αντιφρονούντες της κυβέρνησης Ερντογάν.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., αυξάνουν την ετοιμότητα στην περιοχή του Έβρου και των νησιών, επιχειρώντας να αποτρέψουν ένα νέο “κύμα” τουρκικής προκλητικότητας με όχημα το μεταναστευτικό. Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει το “σφράγισμα” του Έβρου, την ενδυνάμωση της αποτροπής στα νησιά και νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων για την ενίσχυση αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων.

Ειδικές δυνάμεις για δουλέμπορους

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώνουν πως τις τελευταίες 20 μέρες, δεκάδες μεμονωμένες ομάδες προσφύγων και μεταναστών, κινούνται από διαφορετικά μονοπάτια σε διάφορα σημεία του ποταμού Έβρου, καταφέρνοντας να περνούν στα ελληνικά εδάφη και μέσω ορεινών όγκων να μετακινούνται προς σημαντικούς οδικούς άξονες, όπου τους αναμένουν συνεργοί των δουλεμπόρων. Σχεδόν καθημερινά, αστυνομικό προσωπικό, συνοριοφύλακες και στρατιώτες προβαίνουν σε αποτροπές που κινούνται αριθμητικά από 200 έως 400 άτομα.

Αυτή η κλιμακούμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, που δεν αποκλείεται να είναι και καθοδηγούμενες, όπως είχε παρατηρηθεί τον περασμένο Μάρτιο, έχει κάνει το αρμόδιο υπουργείο να προσανατολίζεται στην δημιουργία δύο ειδικών μονάδων, τύπου ΕΚΑΜ, από 30 άτομα η κάθε μία, τα οποία θα προέλθουν από την επιλογή συνοριοφυλάκων που προσλήφθηκαν πρόσφατα. Μετά την επιλογή τους, αυτά τα άτομα θα εκπαιδευτούν από την ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης, σε ειδικές συνθήκες προκειμένου να ενεργούν κάτω από προϋποθέσεις σε μία δύσκολη περιοχή. Θα επωμιστούν τις χερσαίες και παραποτάμιες περιπολίες σε ένα μεγάλο μήκος του ποταμού. Αυτές οι δύο ομάδες θα έχουν έδρα την Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα.

Από τις αστυνομικές σχολές Διδυμοτείχου και Κομοτηνής εξέρχονται οι 400 νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες και την ερχόμενη Δευτέρα, οι 265 σε Ορεστιάδα και 135 σε Αλεξανδρούπολη, θα περάσουν στην πρακτική τους εξάσκηση, ενώ από τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να αναλάβουν πλήρη υπηρεσία.

Ιδιαίτερα έμφαση θα δοθεί σε τουλάχιστον τρία σημεία στις Φέρες στο κτήμα Τσιρόζη όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη, στον Άρδα ποταμό, και στο Τυχερό Έβρου. Σημειώνεται πως στον Έβρο βρίσκεται ήδη μόνιμη δύναμη 400 αστυνομικών, 200 ακόμη εθελοντές αστυνομικοί που βρίσκονται εκεί με δικά τους έξοδα και 150 ένστολοι ενισχυτική δύναμη από το σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ και επιπλέον 400, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.100 αστυνομικούς.

Ενίσχυση στα νησιά

Αντίστοιχη θα είναι η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων σε 7 νησιά, με 530 συνοριοφύλακες που προσελήφθησαν πρόσφατα. Και αυτοί ολοκλήρωσαν το πρώτο στάδιο εκπαίδευσής τους, και την Δευτέρα περνούν σε πρακτική εξάσκηση στο πεδίο. Από τους νέους συνοριοφύλακες οι 240 θα πάνε στη Λέσβο, 100 στην Κω, 98 Χίο, 40 Λέρο, 30 Σάμο, 20 Σύμη, 12 Καστελόριζο.

Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τον διαγωνισμό πρόσληψης 746 νέων συνοριοφυλάκων. Οι 480 από αυτούς θα κατανεμηθούν σε πέντε Προαναχωρητικά Κέντρα Κράτησης. Συγκεκριμένα 100 σε αυτό της Δράμας, 100 στην Ξάνθη, 100 στην Κόρινθο και 180 σε αυτά της Αμυγδαλέζας και του Ταύρου στην Αττική. Στον ίδιο διαγωνισμό προβλέπεται οι πρόσληψη ακόμη 266 συνοριοφυλάκων, προκειμένου και αυτοί να ενισχύσουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες των νησιών.

Σημειώνεται ότι πέντε τμήματα Συνοριακής Φύλαξης ή Διαχείρισης Μετανάστευσης δημιουργούνται σε ισάριθμα νησιά (Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Χίο, Κω), και υπο-κλιμάκια σε Λέρο, Καστελόριζο, Σύμη και άλλα μικρότερα νησιά στα οποία παρατηρείται αύξηση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι νέοι συνοριοφύλακες θα έχουν αρμοδιότητες καταγραφής, χαρτογράφησης, ταυτοποίησης, φύλαξης και διαχείρισης προσφύγων και μεταναστών μέσα στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που θα δημιουργηθούν. Παράλληλα θα τρέχουν και οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου που υποβάλλονται από άτομα προσφυγικού προφίλ και ευάλωτων ομάδων. Όταν ολοκληρώνονται οι διαδικασίες των αιτημάτων, θα μετακινούνται σε ξενοδοχεία ή άλλες ανοικτές δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας.

Μέχρι σήμερα οι παραπάνω αρμοδιότητες είχαν ανατεθεί σε Υπηρεσίες Ασφαλείας και της φύλαξης στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα. Αυτή η μεταβολή αρμοδιοτήτων και ανάθεση διαχείρισης όλων των θεμάτων που αφορούν το προσφυγικό-μεταναστευτικό από τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης-Διαχείρισης Μετανάστευσης, στοχεύει στην απελευθέρωση άλλων αστυνομικών υπηρεσιών και επιτάχυνσης των διαδικασιών χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες και επαναπροώθησης των παράτυπων μεταναστών.