Τον δρόμο για τις φυλακές πήρε χθες μετά την απολογία του ο 50χρονος Ιρακινός που συνελήφθη στην Κάρπαθο κατηγορούμενος ότι διευκόλυνε 19 αλλοδαπούς να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Όπως είναι γνωστό, σε βάρος του συλληφθέντος ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και χθες το πρωί συνοδευόμενος από τη συνήγορό του κα Σοφία Προύσαλη προσήχθη ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου για να απολογηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες , ο αλλοδαπός αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται και ισχυρίστηκε πως στην Κάρπαθο βρίσκονταν για να περάσει μερικές ημέρες διακοπών.

Ωστόσο οι ισχυρισμοί του αυτοί δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακρίτρια καθώς υπήρχαν καταθέσεις μαρτύρων, σύμφωνα με τις οποίες ο 50χρονος μία εβδομάδα νωρίτερα ταξίδεψε από το αεροδρόμιο Καρπάθου στο εξωτερικό με άλλα στοιχεία και ταξιδιωτικά έγγραφα από αυτά που βρέθηκαν επάνω του, ενώ και ένας εκ των 19 αλλοδαπών που είχε τα πλαστά έγγραφα δήλωσε ότι τους τα είχε δώσει ο κατηγορούμενος.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη ο 50χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε τον δρόμο για τις φυλακές.

Η υπόθεση άρχισε να απασχολεί τις διωκτικές αρχές όταν, στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού και στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων που πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση της διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών συνελήφθησαν στις 28 Ιουλίου 2020, στο περιφερειακό αεροδρόμιο Καρπάθου συνολικά δεκαεννέα αλλοδαποί, κατηγορούμενοι για κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Ειδικότερα συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Αερολιμένα Καρπάθου, οχτώ γυναίκες και έντεκα άνδρες ηλικίας από 21 έως 49 ετών, οι οποίοι μετέβησαν στο αεροδρόμιο του νησιού και κάνοντας χρήση πλαστών διαβατηρίων και δελτίων ταυτότητας επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό την Αυστρία.

Επιπλέον συνελήφθη και 50χρονος αλλοδαπός από το Ιράκ, διότι, όπως προέκυψε, συνόδευε τους αλλοδαπούς καθοδηγώντας αυτούς να επιβιβασθούν παράνομα σε διεθνή πτήση. Σε βάρος του 50χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για διευκόλυνση αλλοδαπών και με αυτή προσήχθη ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου όπου και του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.