Η κάθετη πτώση των πτήσεων τσάρτερ του εξωτερικού λόγω του κορωνοϊού, η συζήτηση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό που συνεχίζει να μαίνεται στη Λέσβο, παρά την αποχώρηση 5.000 αναγνωρισμένων προσφύγων το τελευταίο διάστημα, και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν μετατρέψει το τουριστικότερο σημείο του νησιού, τον Μόλυβο, σε πεδίο… εμφυλίου μεταξύ ξενοδόχων, ντόπιων, οργανώσεων και εθελοντών που ασχολούνται με το προσφυγικό. Μήλον της Εριδος είναι το σενάριο που διαδίδεται ότι το υπουργείο Μετανάστευσης πρόκειται να εκμισθώσει ξενοδοχεία για τη διαμονή αιτούντων άσυλο, κάτι που πηγές του υπουργείου διαψεύδουν κατηγορηματικά στην «Κ».

Εμπρησμός σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Belvedere στον Μόλυβο, το οποίο παραμένει κλειστό. Οι άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες έριξαν πετρέλαιο περιμετρικά του ξενοδοχείου. Η πυροσβεστική υπηρεσία ερευνά τα αίτια, ενώ από την πυρκαγιά κάηκαν κλιματιστικά, εξωτερικά τα κτίρια, καθώς και το βαν μεταφοράς των πελατών. Δύο ημέρες μετά, σε τουριστική κατοικία στον Μόλυβο, άγνωστοι δράστες έβαψαν με κόκκινη μπογιά το οίκημα και έγραψαν υβριστικά συνθήματα κατά των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Παράλληλα, το βράδυ της Δευτέρας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στη συμβολή του επαρχιακού δρόμου Πέτρας - Καλλονής γυναίκες από Μόλυβο, Πέτρα, Αναξο, Στύψη, Σκουτάρο και Λαφιώνα, με αίτημα να φύγουν οι ΜΚΟ από το νησί και να πάψει κάθε συζήτηση για ενοικίαση ξενοδοχείων στην περιοχή για φιλοξενία μεταναστών: «Πάνω στις δικές μας πλάτες, στο δικό μας μέλλον, προσπαθούν να βγάλουν λεφτά». Σε σχετικό ψήφισμα τόνισαν: «Φτάνει πια! Οι ΜΚΟ έξω από το νησί μας. Είναι η ρίζα και η αρχή του κακού. Κυβερνούν ενώ είναι μη κυβερνητικές. Εκμεταλλεύθηκαν την ανοχή και την ανθρωπιά μας».

Η υπόθεση με την εκμίσθωση των ξενοδοχείων ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες. Ο παλιός πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Αχιλλέας Σούγιολτζης, από τον Μόλυβο, ο οποίος έχει συνεργαστεί με 23 tour operators του εξωτερικού, λέει στην «Κ» ότι ένα μεγάλο τουριστικό πρακτορείο τού ζήτησε να διερευνήσει πόσοι ξενοδόχοι θα ενδιαφέρονταν στον Μόλυβο να δώσουν προς ενοικίαση τα ξενοδοχεία τους στη «νεκρή περίοδο» Σεπτεμβρίου έως Μάρτιο: «Η δουλειά αυτό το εξάμηνο είναι πεθαμένη και ήδη είναι πεθαμένη λόγω της πανδημίας. Πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν, άλλα αναγκάζονται να κλείσουν. Θα ήθελα να μην υπάρχουν πρόσφυγες, αλλά υπάρχουν, και το θέμα είναι αν μπορούμε να το δούμε ως ευκαιρία. Γιατί να μη βγάλει χρήματα ο κόσμος;». Πρόσθεσε ότι είχε μιλήσει με τη δημοτική αρχή της Δυτικής Λέσβου για το θέμα και ότι ήταν αρνητικοί τόσο ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Ανέφερε επίσης ότι έσπασαν το παρμπρίζ υπαλλήλου του.

«Λεηλάτησαν το Ι.Χ. μου»

Ενας από τους ξενοδόχους τους οποίους είχε προσεγγίσει ο κ. Σούγιολτζης ήταν ο Στράτος Κανιαμός, ιδιοκτήτης του Belvedere, που δέχθηκε για δεύτερη φορά επίθεση μέσα σε ένα μήνα. Στις αρχές του Ιουλίου «οργισμένο πλήθος ώς και 500 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, που με αναζητούσαν για να με λιντσάρουν και να προκληθούν εκ προθέσεων φθορές στη ξενοδοχειακή μου μονάδα, παρέμειναν συγκεντρωμένοι για ώρες και στη συνέχεια κινήθηκαν προς το λιμάνι, όπου εντόπισαν σταθμευμένο το αυτοκίνητό μου που λεηλάτησαν στην κυριολεξία», λέει ο κ. Κανιαμός στην «Κ» και έχει προχωρήσει σε μηνύσεις και για το αυτοκίνητο, αλλά και για τον εμπρησμό. «Φασίστες και ακροδεξιοί δεν καταλαβαίνουν ότι κάνουν κακό στον τόπο και όχι απλώς σε εμένα. Τους εξήγησα ότι δεν υπάρχει καμιά επίσημη πρόταση από το υπουργείο. Με τις ενέργειές τους δεν έχει καταστραφεί απλώς η περιουσία μου. Κινδυνεύει να καταστραφεί και όλων των γειτόνων, ακόμα και να απειληθούν ανθρώπινες ζωές, χώρια η ζημιά που προκαλούν τουριστικά στην εικόνα του Μολύβου», κατέληξε.

Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης των τουριστικών κατοικιών στον Μόλυβο όπου έγινε η επίθεση με τις μπογιές και τα συνθήματα, Θοδωρής Κοσμέτος, ιδρυτής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αστερίας», ανέφερε στην «Κ» ότι πολλοί παλιοί φίλοι και γνωστοί του τάσσονται εχθρικά εναντίον του από το 2015 που ιδρύθηκε η ΑΜΚΕ, συνηθίζοντας να του λένε ότι «εσείς φέρνετε τους πρόσφυγες» – με την καθημερινότητα της οικογένειας να είναι πολύ δύσκολη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης τόνισαν στην «Κ» ότι όχι μόνο το υπουργείο δεν εξετάζει να εκμισθώσει ξενοδοχεία στη Λέσβο και στα νησιά όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής, αλλά σχεδιάζει να κλείσει και το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα έως το τέλος του 2020.