Να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και ο σεβασμός του Δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο ζήτησαν οι δύο ηγέτες Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην περιοχή, τόνισε ο Μακρόν - Δ εν πρέπει να κλείσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, δήλωσε η Μέρκελ

Τη βούληση της Γαλλίας, της Γερμανίας αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διασφάλιση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποκλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα σε Ελλάδα, ΕΕ και Τουρκία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη γαλλική προεδρική θερινή κατοικία.

Σύμφωνα με τον ίδιον η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να κλείσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Όπως δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ, «η ΕΕ πρέπει να μιλάει με μια φωνή απέναντι στην Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Τουρκία».

«Ο στρατηγικός στόχος μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ίδιος: η ευρωπαϊκή κυριαρχία και η σταθερότητα», τόνισε ο Μακρόν.

«Έχουμε τη βούληση να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή και τη βούληση να κάνουμε σεβαστό το διεθνές δίκαιο και να προκρίνουμε την αποκλιμάκωση», υπογράμμισε ο Γάλλος ηγέτης.

«Κατόπιν ο καθένας μας έχει τα δικά του μέσα να το κάνει, έχουμε ο καθένας μας την ιστορία μας. Πρέπει να λειτουργούμε συμπληρωματικά», για να επιτύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Οι προσεγγίσεις μας δεν ήταν πάντα οι ίδιες στον τρόπο τους, όμως είναι πάντα συγκλίνουσες στη βούληση να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο έναν χώρο ελευθερίας, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και σταθερότητας», επισήμανε ο ίδιος.

Η Μέρκελ σημείωσε πως η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν πως «δεν θα αποδεχθούμε επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» κι ότι «τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω συνομιλιών κι όχι μέσω της κλιμάκωσης της έντασης».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να προσκαλέσει την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε αυτό το κάστρο της Μεσογείου. Μέχρι στιγμής μόνο ο Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ είχε την τιμή να βρεθεί στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, προσκεκλημένος από τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν.

Στις 24 Αυγούστου 1985, έντεκα μήνες μετά την ιστορική χειραψία των δύο ηγετών στο Βερντέν όπου, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου γράφτηκε μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην γαλλογερμανική ιστορία και πριν την επανένωση των δύο Γερμανιών, ο Καγκελάριος Κολ βρέθηκε στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία. Σε εκείνη την ιστορική συνάντηση των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας παρευρέθηκαν μόνο οι μεταφραστές τους.

Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα ο Εμανουέλ Μακρόν ελπίζει να μιμηθεί την απόφαση των Μετεράν - Κολ ώστε οι δύο ισχυρότερες οικονομίες της ΕΕ να συντονιστούν, προτείνοντας μια σειρά μέτρων που θα ενισχύσουν την «ευρωπαϊκή κυριαρχία». Μια φράση που χρησιμοποιεί συχνά ο πρόεδρος Μακρόν. Ωστόσο οι τρέχουσες εξελίξεις επιτρέπουν μεν τους συμβολισμούς, αλλά όχι την χαλαρότητα που επέδειξαν οι δύο ηγέτες το 1985. Σήμερα και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο πρόεδρος Μακρόν και η Καγκελάριος Μέρκελ δεν είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των προκατόχων τους. Αντί να επισκεφθούν τα κοντινά νησιά Πορκερόλ και Πορτ Κρο, δύο από τα ομορφότερα της συστάδας των Ιέρ ή Χρυσών Νήσων, ή να απολαύουν την καταπληκτική θέα από τον βράχο ύψους περίπου 30 μέτρων όπου βρίσκεται η γαλλική θερινή προεδρική κατοικία, περικυκλωμένη από κυπαρίσσια, πεύκα, βουκαμβίλιες, ελαιόδεντρα, και δάφνες, οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να βρουν κοινό βηματισμό για να προλάβουν τις εξελίξεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ.


Η οικονομική ανάκαμψη στην μεταπανδημική εποχή. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, λόγω της πρωτοφανούς τουρκικής προκλητικότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η κατάσταση στη Λευκορωσία αλλά και στην Αφρική μετά το πραξικόπημα στο Μάλι, ήταν μερικά από τα ζητήματα που απασχόλησαν τον πρόεδρο Μακρόν και την Καγκελάριο Μέρκελ, η χώρα της οποίας ασκεί και την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι εξελίξεις στο Μάλι απασχολούν και το Βερολίνο καθώς 970 στρατιώτες του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού (Bundeswehr) έχουν αναπτυχθεί στην αφρικανική χώρα στο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η συνάντηση των δύο ηγετών ξεκίνησε στις 17:00 ώρα Ελλάδος και μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου ακολουθεί γεύμα εργασίας.