Έχει ήδη προωθηθεί προς το καθ' ύλη αρμόδιο και συνερωτώμενο υπουργείο Οικονομικών το αίτημα του ΓΕΣ ώστε να εγκριθεί η σχετική ενίσχυση και να καταβληθεί η αποζημίωση μέχρι και το μήνα Ιούλιο στα στελέχη του Στρατού Ξηράς για τις υπηρεσίες αποτροπής των μεταναστευτικών ροών.

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημειώνει στην απάντηση του: «…προκειμένου να καταβληθεί η υπόψη αποζημίωση μέχρι και τον μήνα Ιούλιο 2020, το ΓΕΣ αιτήθηκε την περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού του, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για έκτακτη δαπάνη που δεν είχε προβλεφθεί κατά τον αρχικό σχεδιασμό. Το συγκεκριμένο αίτημα εξετάστηκε αρμοδίως, από τις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και ήδη έχει προωθηθεί προς το καθ' ύλη αρμόδιο και συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εγκριθεί η σχετική ενίσχυση». 

Επισημαίνει επίσης ότι «η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες πηγάζουν από την αποστολή του και την ανάγκη διατήρησης υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας του, λαμβάνει κάθε αναγκαίο διοικητικό μέτρο, προς την κατεύθυνση της μέριμνας υπέρ του προσωπικού».

Για το χρόνο διοίκησης-ειδικής υπηρεσίας των προέδρων και των γγ συνδικαλιστικών ενώσεων

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, την οποία κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Χρόνος διοίκησης-ειδικής υπηρεσίας των προέδρων και των γεν. γραμματέων συνδικαλιστικών ενώσεων», ο κ. Παναγιωτόπουλος αφού κατέστησε σαφές ότι «το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, για το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων» επισημαίνει: πρώτον, ότι «η πρόβλεψη περί αμεταθέτου, όπως περιλαμβάνεται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 30Γ του ν.1264/1982 (Α΄79), αφορά αποκλειστικά και μόνο τα μέλη της διοικήσεως των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων» και δεύτερον, πως για τη στελέχωση του στρατιωτικού γραφείου του ΥΕΘΑ «δεν προβλέπεται, ούτε προκύπτει από την ισχύουσα διάταξη του άρθρου 30Γ του ν.1264/1982 (Α΄79) υποχρεωτική τοποθέτηση ή μετάθεση σε αυτό στελεχών μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων, για εξυπηρέτηση των αναγκών της ομοσπονδίας στην οποία ανήκουν, παρά μόνο υποχρέωση της Υπηρεσίας για παραχώρηση κατάλληλου χώρου προς διευκόλυνση της λειτουργίας των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων».