Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τη νέα Υγειονομική Μονάδα της Μόριας. Αντιδράσεις από ομάδα κατοίκων που αποπειράθηκαν να κλείσουν το δρόμο προς αυτήν

Τη νέα υγειονομική Μονάδα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας επισκέφθηκε σήμερα λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνοδευόμενη από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και την Πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Αθήνα Στελλα Ρούνερ Γκρούμπασις.

Όπως είπε η κ. Σακελλαροπούλου σχολιάζοντας έμμεσα αντιδράσεις ολιγάριθμης ομάδας κατοίκων του χωριού της Μόριας αλλά και άλλων χωριών που αποπειράθηκαν να μην επιτρέψουν την είσοδο στην υγειονομική δομή της αποστολής «η διπλή στήριξη και των ανθρώπων που ζουν στη Μόρια αλλά κυρίως της τοπικής κοινωνίας είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει όλους χαρούμενους μέσα στις δύσκολες συνθήκες που καλούμαστε να ζήσουμε και ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας που δεν ξέρουμε τι μας φέρνουν κάθε μέρα. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά με χαροποιεί και ελπίζω να το αντιληφθούν όλοι με αυτήν την έννοια».


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την κ. Πρέσβειρα ως εκπρόσωπο της Ολλανδικής Κυβέρνησης «εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού γιατί πραγματικά είναι μια σημαντική μονάδα η οποία μπορεί αφενός μεν να βοηθήσει ώστε να έχουμε μια καλύτερη και ανθρώπινη νοσηλεία για τους ανθρώπους αυτούς τους απεγνωσμένους που βρίσκονται στη Μόρια και αυτή τη στιγμή παραμένουν εκεί για όσο χρόνο χρειαστεί και μέχρις ότου γίνουν οι κινήσεις αποσυμφόρησης που έχουν ήδη ξεκινήσει».

Αναφέρθηκε επίσης και στη δυνατότητα «να στηριχθεί και η τοπική κοινωνία διότι μπορεί να αποκτήσει αμέσως το νησί διπλάσιο αριθμό μονάδων εντατικής φροντίδας από αυτόν που ήδη έχει το νοσοκομείο της Μυτιλήνης το οποίο σήκωσε όλο το βάρος τόσο καιρό».

«Η Ελλάδα κλήθηκε να πληρώσει πολύ μεγάλο, να σηκώσει πολύ σημαντικό μέρος από το βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος για όλη την Ευρώπη. Και ιδιαίτερα η Λέσβος μαζί με κάποια άλλα νησιά» είπε η κ. Πρόεδρος μετά την επίσκεψη της στη νέα υγειονομική δομή.

Και συνέχισε: «Η κινητή υγειονομική μονάδα που βλέπουμε και είχε την πρωτοβουλία δημιουργίας της η Ολλανδική κυβέρνηση και πρέπει να την επικροτήσουμε, είναι μια απόδειξη της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων. Αυτό που ζητούμε από την αρχή. Ότι πρέπει δηλαδή, όλη η Ευρώπη να καταλάβει ότι πρέπει να στηρίξει και να αναλάβει ένα μέρος αυτού του βάρους».


Τι περιλαμβάνει

Η νέα υγειονομική Μονάδα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας θα είναι 24ωρης λειτουργίας. Είναι συνολικής επιφάνειας 450 τετραγωνικών μέτρων και χωρητικότητας 62 κλινών. Δυο χώρους με 26 κρεβάτια ο καθένας, μια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με έξη κρεβάτια και μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τεσσάρων κλινών.

Δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση της Ολλανδικής Κυβέρνησης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου. Πρόκειται για μια κινητή κατασκευή από αίθουσες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα σύστημα που λειτουργεί ως μια σύγχρονη αυτόνομη υγειονομική μονάδα.

Η όλη κατασκευή εδράζεται σε χώρο δίπλα στο ΚΥΤ Μόριας, κατάλληλα διαμορφωμένο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον Ελληνικό Στρατό. Η νέα υγειονομική μονάδα στελεχώνεται από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας δια του ΕΟΔΥ καθώς και από προσωπικό συνεργαζόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Δήλωση Μηταράκη

Με αφορμή τη λειτουργία της νέας υγειονομικής μονάδας του ΚΥΤ Μόριας, ο κ. Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Βασική μας προτεραιότητα είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Η νέα υγειονομική μονάδα που ξεκινά να λειτουργεί στο ΚΥΤ της Μόριας, δωρεά της κυβέρνησης της Ολλανδίας, αφενός έρχεται να απαντήσει σε μια απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για να αποσυμφορηθεί το τοπικό νοσοκομείο από τους διαμένοντες στην δομή της Μόριας και αφετέρου να αντιμετωπίσει με έναν αποτελεσματικό τρόπο την πανδημία και τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας υγείας που δημιουργούνται».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αποσυμφόρηση της Μόριας ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τα εξής: «Από την Μόρια έχουν ήδη φύγει οι μισοί από όσους διέμεναν εδώ τον Φεβρουάριο του 2020 και έχουμε αντιμετωπίσει και τις νέες ροές που υπήρξαν όλο αυτό το διάστημα. Στόχος μας είναι η αποσυμφόρηση όλων των δομών και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα».