Με Κοινοβουλευτική Ερώτηση που είχε καταθέσει στις 21.07.2020, ο Βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος ανέδειξε το ζήτημα της άμεσης καταβολής στα στελέχη του Στρατού Ξηράς, των αποζημιώσεων για την εκτέλεση των υπηρεσιών αποτροπής των μεταναστευτικών ροών.


Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απαντώντας στην Ερώτηση του κ. Δερμεντζόπουλου, ανακοινώνει πως το ΓΕΣ αιτήθηκε την περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού του, έτσι ώστε να είναι σε θέση να καταβάλει στα στελέχη του Στρατού Ξηράς την έκτακτη αυτή ενίσχυση.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

• τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
• τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο

Θέμα: « Καταβολή στα στελέχη του Στρατού Ξηράς, των αποζημιώσεων για τις υπηρεσίες αποτροπής των μεταναστευτικών ροών. »

Αποτελεί κοινή πεποίθηση τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας, πως το στελεχιακό δυναμικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συνιστά πολλαπλασιαστή ισχύος και συγκριτικό πλεονέκτημα για την πατρίδα μας.

Ο επαγγελματισμός δε, των στελεχών του Στρατού Ξηράς απεδείχθη περίτρανα όταν μαζί με τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας κατάφεραν να αποτρέψουν την βίαιη παραβίαση των συνόρων μας, από τις παράνομες μεταναστευτικές ροές που χρησιμοποίησε γι’ αυτό τον σκοπό η κυβέρνηση Ερντογάν.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ), από τον Μάρτιο του 2020 δεν έχουν καταβληθεί στα στελέχη του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στην 12η και 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία πεζικού, καθώς και στην 50η Ταξιαρχία Πεζικού, οι αποζημιώσεις των υπηρεσιών που εκτελούνται για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών, εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης (ΖΑΠ).

Κατόπιν τούτου ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, έτσι ώστε να καταβληθούν άμεσα στα στελέχη του Στρατού Ξηράς, οι αποζημιώσεις των υπηρεσιών αποτροπής των μεταναστευτικών ροών;


Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Δερμεντζόπουλος



Η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου

ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 8387/21-07-2020 της Βουλής των Ελλήνων

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κύριος Χρήστος Δερμεντζόπουλος με θέμα «Καταβολή στα στελέχη του Στρατού Ξηράς, των αποζημιώσεων για τις υπηρεσίες αποτροπής των μεταναστευτικών ροών», σας γνωρίζονται τα ακόλουθα:

Στους προϋπολογισμούς των Γενικών Επιτελείων, για το τρέχον οικονομικό έτος, κατανεμήθηκαν 5 εκ. ευρώ στους αντίστοιχους κωδικούς για τις Δαπάνες Μεταναστευτικών Ροών.

Σε κάθε περίπτωση, η αποζημίωση των υπηρεσιών που εκτελούν τα στελέχη του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), στο πλαίσιο της επιπλέον ενίσχυσης των μέτρων επιτήρησης και ασφάλειας των συνόρων, συναρτάται από την επάρκεια των εγγεγραμμένων πιστώσεων στους οικείους κωδικούς του Προϋπολογισμού του ΓΕΣ και την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 3 του Π.Δ. 200/1993 (Α΄75).

Για αυτό το λόγο, προκειμένου να καταβληθεί η υπόψη αποζημίωση μέχρι και τον μήνα Ιούλιο 2020, το ΓΕΣ αιτήθηκε την περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού του, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για έκτακτη δαπάνη που δεν είχε προβλεφθεί κατά τον αρχικό σχεδιασμό.

Το συγκεκριμένο αίτημα εξετάστηκε αρμοδίως, από τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και ήδη έχει προωθηθεί προς το καθ’ ύλη αρμόδιο και συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εγκριθεί η σχετική ενίσχυση.
Πέραν των προαναφερθέντων, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες πηγάζουν από την αποστολή του και την ανάγκη διατήρησης υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας του, λαμβάνει κάθε αναγκαίο διοικητικό μέτρο, προς την κατεύθυνση της μέριμνας υπέρ του προσωπικού.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ