Πληθαίνουν οι μετανάστες που καταφέρνουν να φτάσουν στα σύνορα Ουγγαρίας - Σερβίας μετά τη χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία και το άνοιγμα των συνόρων.

Συνολικά από την αρχή του έτους, δεκαοκτώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να περάσουν παράνομα τα σύνορα. Η ουγγρική αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακόσιες επτά συλλήψεις διακινητών. Οι συλληφθέντες είναι από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Ουκρανία, τη Ρουμανία αλλά και την Ουγγαρία.

Πρόκειται για τις περισσότερες από το 2015, στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης.

«Μετά την 21η Μαϊου όταν ο στρατός της Σερβίας άνοιξε τους προσφυγικούς καταυλισμούς που ήταν κλειστοί εξαιτίας της πανδημίας, οι μεταναστευτικές ροές από τη Ρουμανία και τη Σερβία αυξήθηκαν σημαντικά», λέει ο αστυνομικός διευθυντής της ουγγρικής αστυνομίας Ζλόταν Μπόρος.

Οι συνοριοφύλακες ανακάλυψαν δεκαέξι τούνελ που είτε είχαν διανοιχτεί πλήρως είτε είναι μισοσκαμμένα, κάτω από τον φράχτη που έχει τοποθετηθεί κατά μήκος των συνόρων.

Οι ουγγρικές αρχές ενισχύουν τους ελέγχους αλλά και τον φράχτη κατασκευάζοντας φράγμα.

Αυτή τη στιγμή για το πέρασμα από τη Σερβία στην Αυστρία το κόστος είναι περίπου τρεισίμιση και τέσσερις χιλιάδες ευρώ.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, εντοπίστηκε φορτηγό με 36 μετανάστες, λίγες μέρες νωρίτερα είχαν εντοπιστεί είκοσί ένας άνθρωποι σε οχήματα με τουρκικές πινακίδες, ενώ και ένας Ουκρανός συνελήφθη την ώρα που οδηγούσε τέσσερις μετανάστες στα σύνορα με την Αυστρία.

Η αυξημένη κινητικότητα οφείλεται, όπως σημειώνουν οι ουγγρικές αστυνομικές αρχές, στην βιασύνη των διακινητών να δράσουν πριν ένα ενδεχόμενο νέο lockdown εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας.