Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Χάικο Μάας θα συναντηθεί τη Τρίτη με τον Νίκο Δένδια και αμέσως μετά θα μεταβεί στην Τουρκία - Στο "μενού" η Ανατ. Μεσόγειος

Συνάντηση με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας θα έχει την Τρίτη, 25 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης "Gymnich" των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί και την Τουρκία.

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Στέλνει Yavuz και Kanuni στην Ανατ. Μεσόγειο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία ανακάλυψε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της, το οποίο περιέχει 320 δισεκ. κυβικά μέτρα, και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες και για άλλα ευρήματα στην περιοχή καθώς η χώρα εργάζεται για την παροχή του ακόμη και το 2023.

Αν το αέριο είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο, η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει την Άγκυρα να μειώσει την τρέχουσα εξάρτησή της από τις εξαγωγές --από χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν-- για ένα σημαντικό ποσό των ενεργειακών αναγκών της.

"Η Τουρκία βρήκε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της", είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως η Τουρκία σκοπεύει να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας.

Το πλωτό γεωτρύπανο Fatih άρχισε εργασίες στα τέλη του περασμένου μήνα στη ζώνη Tuna-1, περίπου 100 ναυτικά μίλια βόρεια των τουρκικών ακτών στη δυτική Μαύρη Θάλασσα. Όλες οι δοκιμές και οι μηχανολογικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, είπε ο Ερντογάν.

"Αυτό το κοίτασμα είναι στην πραγματικότητα τμήμα μιας πολύ ευρύτερης πηγής. Θεού θέλοντος, πολύ περισσότερα θα έρθουν. Ως χώρα που εξαρτάτο για χρόνια από το εξωτερικό για το αέριο, ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη ασφάλεια τώρα", είπε. "Δεν θα υπάρξει παύση μέχρι να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας στην ενέργεια."

"Σκοπός μας είναι το αέριο της Μαύρης Θάλασσας να εξυπηρετήσει το έθνος μας από το 2023", κατά την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.

Οποιαδήποτε μείωση στον λογαριασμό εισαγωγών ενέργειας, που ανήλθε στα 41 δισ. δολάρια πέρυσι, θα ενίσχυε τα δημοσιονομικά και θα βοηθούσε να μειωθεί ένα χρόνιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο έχει συμβάλει σε ένα ιστορικό χαμηλό της λίρας έναντι του δολαρίου.

"Μπορώ να πω με ασφάλεια ότι με [αυτό] το οικονομικό και ερευνητικό δυναμικό, θα αφαιρέσουμε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από την ατζέντα της χώρας μας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ από το κατάστρωμα του Fatih.

Η λίρα ενισχύθηκε αφότου ο Ερντογάν είπε για πρώτη φορά σε στελέχη του τομέα ενέργειας την περασμένη Τετάρτη ότι έχει να ανακοινώσει "καλά νέα". Η λίρα υποχώρησε, ωστόσο, όταν ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για το κοίτασμα και σημείωνε πτώση 0,4% στις 16:30 ώρα Ελλάδας.

Αξιωματούχοι και αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστούν έως και δέκα χρόνια προκειμένου να εξαχθεί αέριο από το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, και θα χρειαστούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να κατασκευαστούν οι υποδομές για την παραγωγή και τον εφοδιασμό.

Το κοίτασμα βρίσκεται σε βάθος 2.100 μέτρων, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, με το γεωτρύπανο να προχωρά άλλα 1.400 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. "Οι επιχειρήσεις μας εδώ δεν έχουν τελειώσει. Θα κατέβουμε άλλα 1.000 μέτρα... και τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι πιθανό να βρούμε αέριο και εκεί."

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι η Τουρκία θα επιταχύνει τις έρευνές της για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

"Θα επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις μας στη Μεσόγειο με την ανάπτυξη στο τέλος της χρονιάς του (πλωτού γεωτρύπανου) Kanuni, στο οποίο γίνονται αυτή τη στιγμή εργασίες συντήρησης", δήλωσε ο Ερντογάν.