Συμφωνία για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου στο Κάϊρο.

Ο κ. Δένδιας μετέβη σήμερα στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου ενώ είχαν προηγηθεί ολονύχτιες διμερείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για μία ισορροπημένη συμφωνία, «απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας» όπως αυτό έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και νομολογία.

Επιβεβαιώνει δε πανηγυρικά, προσέθεταν, την πάγια ελληνική θέση ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ κατοχυρώνει την επήρεια των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Θεμελιώδεις αρχές και κριτήρια για την επίτευξη της συμφωνίας στις μεταξύ των δύο χωρών διαπραγματεύσεις αποτέλεσαν άλλωστε οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Η Αθήνα θεωρεί ότι δια της υπογραφής της συμφωνίας, το μήνυμα που εκπέμπεται διεθνώς είναι ότι η Ελλάδα «δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ».

«Ενταφιάζει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές μιλούσαν για μεγάλη εθνική επιτυχία που «κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική», αυξάνοντας το κυριαρχικό αποτύπωμα της χώρας που δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Η ελληνική διπλωματία θεωρεί ότι με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου επιβεβαιώνει την ακυρότητα του τουρκολιβυκού Μνημονίου, καθώς πρόκειται για μία αποτελεσματική ενέργεια που ουσιαστικά «το ενταφιάζει».

Πλέον, προσέθεταν οι ίδιες πηγές, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.

«Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος), οπότε η Τρίπολη δεν έχει καμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης», σημείωναν. 

Πρώτη οριοθέτηση ενόψει μεταγενέστερης συνολικής

Η υπογραφείσα οριοθέτηση είναι τμηματική, αποτελεί δηλαδή τμήμα συνολικής, μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών τόνιζαν οι διπλωματικές πηγές σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζει αποτελεσματικά «την παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες».