Αναλώσιμοι αστυνομικοί;

Σαράντα βαθμοί κελσίου και η ζέστη έχει χτυπήσει κόκκινο.

Οι Έλληνες κάνουν διακοπές σε μια πρωτόγνωρη για την παγκόσμια ιστορία συνθήκη, της πανδημίας του κορονοϊού και ξεκουράζονται όσο μπορούν, έχοντας βιώσει στο πετσί τους ένα καθολικό lockdown τον περασμένο Μάρτιο, που τους παρέλυσε οικονομικά και επιχειρηματικά αλλά και τους εξασθένησε ψυχολογικά. Οι διακοπές αυτές είναι διαφορετικές για όλους μας.


Κι αυτό το περίεργο καλοκαίρι, που η τουρκική (υπερ)προκλητικότητα δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε λεπτό, ενώ ο κορονοϊός επανέρχεται με σταθερά αυξημένους ρυθμούς, έχουμε την απαίτηση ως Έλληνες πολίτες από την Ελληνική Αστυνομία, οι αστυνομικοί μας να κάνουν τη δουλειά τους.


Να φορούν τη στολή τους, τη μάσκα τους, να βγαίνουν στους δρόμους και να επιβάλλουν την τάξη, να μάχονται κατά της εγκληματικότητας που δεν σταματά.

Έχουμε την απαίτηση να σπεύδουν στο σημείο που προκύπτει το εκάστοτε περιστατικό ληστείας, κλοπής, συμπλοκής, να επεμβαίνουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο, τηρώντας τα πρωτόκολλα, όπως αυτά προβλέπονται, με το γράμμα του νόμου, σεβόμενοι το Σύνταγμα της Ελλάδος και τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών και του κράτους, να είναι μάχιμοι, ετοιμοπόλεμοι και επιχειρησιακά άψογοι.


Να σπεύδουν στις πλατείες να διαλύουν τις επικίνδυνες συναθροίσεις των νέων και τους συνωστισμούς, με τη μέγιστη δυνατή ευγένεια που οφείλουν να επιδεικνύουν, έστω κι αν οργανώνονται διαδικτυακά επίτηδες «παρτάκια» στις πλατείες για να προκαλούν επεισόδια. Να επιβάλουν πρόστιμα στους πολίτες όταν εκείνοι δεν τηρούν τα μέτρα κατά της διασποράς του ιού, χωρίς όμως να γίνονται αντιπαθητικοί.

Σε περιπτώσεις επικίνδυνων επιχειρήσεων για την πάταξη της εγκληματικότητας, βλέπε ομάδες ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, ΜΑΤ, οφείλουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την προστασία των έννομων αγαθών των πολιτών χωρίς δεύτερη σκέψη, απαίτηση δηλαδή για αυτοθυσία!

Ναι, οφείλουν οι αστυνομικοί να θυσιάζονται… Να μην αναφερθώ φυσικά στα ισοπεδωτικά σλόγκαν που ακούστηκαν και φορέθηκαν πολύ το τελευταίο χρόνο που μας πέρασε, ότι η «βία φέρνει βία», δηλαδή ότι οι αστυνομικοί δεν πρέπει να κάνουν χρήση βίας, διότι η βία φέρνει βία… (Μα πώς θα γίνει η σύλληψη ενός επικίνδυνου εγκληματία διερωτώμαι, με το τριαντάφυλλο, με την ευγένεια, όταν ο ληστής έχει στραμμένο το όπλο στο πολίτη, πώς θα αποτραπεί από την παραβατική του συμπεριφορά;) Ναι, φυσικά δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγο να γίνεται υπέρβαση της εξουσίας του αστυνομικού οργάνου και κατάχρηση της εξουσίας του, έστω κι αν βρίσκεται σε νόμιμη άμυνα.

Πρέπει να είναι πάντοτε σωστός, να δρα με το λιγότερο επεμβατικό τρόπo, έστω κι αν δέχεται μολότοφ, πέτρες ή τσιμεντόλιθους στο κεφάλι. Να υπομένει και να προχωρά…

Ε ΝΑΙ, είμαι Έλληνας πολίτης και έχω το δικαίωμα και την απαίτηση ο Αστυνομικός να με υπηρετεί και να είναι ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΣΩΣΤΟΣ!

Καμία αντίρρηση!

Το έχω το δικαίωμα, την έχω την απαίτηση! Το εύλογο ερώτημα και προπαντός επίκαιρο, που τίθεται όμως σε αυτό το άρθρο, είναι το κατά πόσο το υποαμειβόμενο αυτό λειτούργημα -διότι περί λειτουργήματος πρόκειται- του αστυνομικού, είναι σεβαστό από την ίδια την πολιτεία.

Το κατά πόσο ο αστυνομικός λαμβάνεται υπόψιν σοβαρά και γίνεται αντιληπτό ότι επιτελεί ένα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ δύσκολο έργο και ομιλώ φυσικά για τους μάχιμους αστυνομικούς που βρίσκονται στο δρόμο (ομάδες ΔΙΑΣ, περιπολικά ΆΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, ΥΑΤ, ΟΠΚΕ, ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗ) που σπεύδουν στο σημείο, που διακινδυνεύουν μέχρι και τη ζωή τους…

Με αφορμή την σύλληψη του Σομαλού αλλοδαπού την προηγούμενη Τρίτη που μας πέρασε, έγινα κοινωνός μιας απίστευτης εμπειρίας που είχαν οι αστυνομικοί που τέθηκαν σε καραντίνα, εξαιτίας της μετέπειτα διάγνωσης του Σομαλού κρατουμένου, ο οποίος βρέθηκε θετικός στο κορονοϊό.

Ο Σομαλός ανέβασε πυρετό 38,5 κατά την διάρκεια της κράτησής του στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, οπότε και διακομίστηκε με περιπολικό όχημα στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ για εξετάσεις και διαγνώστηκε, αφού έκανε το τέστ του κορονοϊού θετικός στον ιό COVID -19. Από αυτό το σημείο και έπειτα ξεκινά το θέατρο του παραλόγου.

Οι αστυνομικοί τέθηκαν σε καραντίνα τηλεφωνικώς! Χωρίς να υπάρχει ΑΚΟΜΗ στην ΕΛ.ΑΣ. μνημόνιο ενεργειών από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε κινητή μονάδα COVID-19 που θα έπρεπε να σπεύδει σε αστυνομικούς πρώτης γραμμής, χωρίς δηλαδή να υπάρχει οιαδήποτε σχετική πρόβλεψη από τις υγειονομικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. για τα Σώματα Ασφαλείας, οι αστυνομικοί που είχαν έρθει σε επαφή με τον Σομαλό κρατούμενο (ομάδες ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, σκοποί κρατητηρίων) τέθηκαν αυτομάτως σε καραντίνα τηλεφωνικώς!

Δηλαδή, τους είπαν «από το τηλέφωνο» να μείνουν στα σπίτια τους μέχρι και την 4η – 5η ημέρα και να αναμένουν, χωρίς(!) να υποβληθούν σε μοριακό τέστ. Ενημερώθηκαν τηλεφωνικώς ότι όφειλαν -όπως όλοι οι πολίτες- να μείνουν στα σπίτια τους σε καραντίνα, δίχως να λαμβάνεται υπόψιν ότι η έκθεσή τους στον κορονοϊο συνέβη εν ώρα καθήκοντος, εν ώρα υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ως όφειλαν ήρθαν σε επαφή με τους κρατουμένους, οπότε και βρέθηκαν εκτεθειμένοι στον ιό και όχι επειδή είχαν πάει σε κάποια παραλία είτε σε κάποιο καφέ και κόλλησαν… Δεν έλαβε κανείς υπόψιν την ιδιότητα τους σε αυτή την περίπτωση!

Ως γνωστόν, στις περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπως λ.χ. σε καταυλισμούς Ρομά, είτε σε δομές προσφύγων, εφόσον υπάρξει κρούσμα κορονοϊού αποστέλλονται κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, πραγματοποιούνται μοριακά τεστ στα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα και, φυσικά, ξεκινά η επιχείρηση ιχνηλάτησης προκειμένου να ανευρεθούν όλοι οι πιθανώς προσβαλλόμενοι στον ιό.

Εν προκειμένω, στο προαναφερθέν περιστατικό με τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς και τον Σομαλό ασθενή, όχι μόνο δεν απεστάλη η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, δυστυχώς, όμως, δεν έγινε ούτε απόπειρα ιχνηλάτησης, ούτε και το μοριακό τεστ κορονοϊού και τούτο είναι το τραγικό της ιστορίας, ότι δεν δόθηκε επί ένα 48ωρο, ήτοι επί δύο ολόκληρες ημέρες, στους αστυνομικούς η δυνατότητα να κάνουν το τεστ κορονοϊού, παρόλο που είχαν εκτεθεί επιβεβαιωμένως και αδιαμφισβητήτως στο κορονοϊό εν ώρα καθήκοντος!

Όταν, δε, ζητήθηκε εκ νέου και επιμόνως από τους αστυνομικούς να υποβληθούν στο τεστ και απευθύνθηκαν στις υγειονομικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., τους είπαν ότι δεν είναι αρμόδιοι και ότι έπρεπε να απευθυνθούν στο κοινωνικό ιατρείο του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή στον ΟΚΑΝΑ.

Άξιο αναφοράς αποτελεί και παρόμοιο περιστατικό της επόμενης ημέρας της διάγνωσης του Σομαλού ασθενή-κρατουμένου, αυτή τη φορά στο Α.Τ. Ομονοίας, όπου διαγνώστηκε με κορονοϊό αλλοδαπός κρατούμενος, αλβανικής καταγωγής και τέθηκαν σε καραντίνα άλλοι 10 αστυνομικοί και 30 συγκρατούμενοι του Αλβανού κρατουμένου.

Και σε αυτή τη περίπτωση δεν εμφανίστηκε η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ και η απάντηση που έλαβαν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί ήταν η ίδια, ότι δηλαδή οι αστυνομικοί πρέπει να απευθυνθούν στον ΟΚΑΝΑ.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ έχει καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες μέχρι στιγμής απο την πρωτοεμφάνιση του φονικού ιού στη χώρα μας μέχρι και σήμερα.

Αποτελεσματικές προσπάθειες για την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση του ιού και μετρά τεράστια επιτυχία στην κρίση που περάσαμε στον παγκόσμιο χάρτη του κορονοϊού. Τονίζοντας ότι η κρίση αφορά μια πανδημία χωρίς προηγούμενο -πρωτόγνωρη, η πολιτεία και ο ΕΟΔΥ επιχείρησαν σε αχαρτογράφητα νερά και πέτυχαν.

Όμως ο κορονοϊός δεν σταμάτησε, δεν εγκατέλειψε, το δεύτερο κύμα είναι σφοδρό και χρήζει μεγαλύτερης ενδεχομένως προσπάθειας καθώς το καθολικό lockdown αυτή τη φορά ΔΕΝ αποτελεί βιώσιμη επιλογή.

Η προαναφερθείσα αντιμετώπιση της πολιτείας και του ΕΟΔΥ στα Σώματα Ασφαλείας και ειδικότερα στους Αστυνομικούς είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι χρήζει άμεσης βελτίωσης… Αν η πολιτεία δεν προστατεύει τα ίδια τα Σώματα Ασφαλείας -τους αστυνομικούς μας που καλούνται να επιτηρούν και να εφαρμόζουν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού, τότε πώς θα προστατεύσει τους ίδιους τους πολίτες;

Όπως η πολιτεία και οι Έλληνες έχουμε απαιτήσεις από την ΕΛ.ΑΣ., έτσι κι έχουμε την υποχρέωση να προφυλάσσουμε τους αστυνομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή! Δεν είναι αναλώσιμοι, δεν είναι άτρωτοι! Είναι άνθρωποι και χρήζουν ιατρικής περίθαλψης, ειδικά όταν εν ώρα καθήκοντος και εφόσον είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εκτίθενται και προσβάλλονται από τον κορονοϊό.

Ας ήταν αυτό ένα πρόσκαιρο ατόπημα!



Εβίτα Βαρελά

Η Εβίτα Βαρελά είναι δικηγόρος, Master of Law, University of Zurich