Η Ελλάδα εφαρμόζει δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης στο άρθρο των New York Times και δηλώνει ότι οι μετανάστες δεν κινδυνεύουν στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο» επισημαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές αρχές εγκαταλείπουν πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοικτά, σε βάρκες χωρίς μηχανές ή κουπιά. Επιπλέον, για πρώτη φορά, η Ελλάδα αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι μετανάστες δεν κινδυνεύουν στην Τουρκία και μπορούν να μείνουν εκεί να αναγνωριστούν.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, «το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διασώσει, τα τελευταία χρόνια, δεκάδες χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο Πέλαγος και χάρη στις προσπάθειες του, το 2020, είχαμε μόνο ένα θανατηφόρο συμβάν. Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει την μεταναστευτική κρίση, και παρά την πανδημία του κορωνοϊού, συνεχίζουμε να παράσχουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται. Και σήμερα η χώρα μας φιλοξενεί 160 χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο».

Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μετ. πολιτική & σέβεται απολύτως το διεθνές δίκαιο... θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε σθεναρά τα σύνορα της ΕΕ... δεν προκύπτουν στοιχεία ότι διατρέχουν κίνδυνο στην Τουρκία & κατά συνέπεια δύνανται να αιτηθούν προστασίας εκεί» @nytimes— Νότης Μηταράκης (@nmitarakis) August 15, 2020

«Την ίδια στιγμή, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε σθεναρά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως προβλέπεται από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αρνούμαστε κατηγορηματικά ισχυρισμούς που διατυπώνονται για το αντίθετο. Σημειώνουμε ότι η Τουρκική Ακτοφυλακή αναφέρεται ως πηγή», τονίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και προσθέτει:

«Συμπληρωματικά, επισημαίνουμε ότι από τις συνεντεύξεις που δημοσιεύονται από πρόσφυγες, οι οποίοι τώρα διαμένουν στην Τουρκία, δεν προκύπτουν στοιχεία ότι τα πρόσωπα αυτά διατρέχουν κίνδυνο στην Τουρκία και κατά συνέπεια δύνανται να αιτηθούν διεθνούς προστασίας εκεί».

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιογράφοι Patrick Kingsley και Karam Shoumali που έγραψαν το άρθρο στους New York Times, επικαλούμενοι τρία ανεξάρτητα παρατηρητήρια, δύο ακαδημαϊκούς ερευνητές αλλά και την τουρκική ακτοφυλακή, ανέφεραν πως «η ελληνική κυβέρνηση απέλασε στα κρυφά περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες, από τα σύνορα της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας τους με βάρκες στην άκρη των ελληνικών χωρικών υδάτων και εγκαταλείποντάς τους σε φουσκωτά σκάφη και, μερικές φορές, σε σωσίβιες λέμβους με υπεράριθμους επιβάτες».