Η ζωγράφος και αστυνομικός Μαρία Παπαδοπούλου γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Ανήσυχο και ευαίσθητο πνεύμα από την παιδική της ηλικία θα στραφεί στο χώρο των τεχνών παρακολουθώντας μαθήματα πιάνου. Παράλληλα θα ασχοληθεί και με τον αθλητισμό, και συγκεκριμένα με την καλαθοσφαίριση, αναπτύσσοντας το αίσθημα της ομαδικότητας και της συνεργασίας και οπλίζοντας την με αρετές όπως η επιμονή, η υπομονή και η πειθαρχία.

Θα της διδάξει και θα την διαπαιδαγωγήσει με κοινωνικές αξίες όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα και η αλληλεγγύη και θα γίνουν φάρος για τον μετέπειτα επαγγελματικό της βίο.

Στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας θα καταταγεί το 1993. Ήταν μια συνειδητή επιλογή της θεωρώντας το επάγγελμα του Αστυνομικού ως λειτούργημα για την κοινωνία πάντα με γνώμονα την προστασία της ζωής, της τιμής και της περιουσίας των πολιτών. Στην συνέχεια θα δημιουργήσει μαζί με την τότε Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής την πρώτη θεατρική ομάδα στην οποία ηθοποιοί ήταν αστυνομικοί και με σκηνοθέτη τον εξαίρετο Αντώνη Διαμαντή . Η προσπάθεια αυτή θα στεφθεί με μεγάλη επιτυχία και θα αγκαλιαστεί τόσο από τους συναδέλφους της όσο και από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ η οποία στην συνέχεια και θα την υιοθετήσει.

Θα ενταχθεί στη θεατρική ερασιτεχνική ομάδα του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης όπου και θα καταφέρει με την υποκριτική της ικανότητα να συγκινήσει το Φθιωτικό κοινό αλλά κυρίως θα της ξυπνήσει έντονα συναισθήματα τα οποία θα διοχετεύσει στην τέχνη της ζωγραφικής.

Τον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής τον ανακαλύπτει από τα εφηβικά της χρόνια, μέσα από τον κύκλο της οικογενειακής ζωής, ξεκινώντας με μία αθώα καταγραφή από οικεία περιστατικά, πρόσωπα και τοπία.

Είναι αυτοδίδακτη και αντλεί την έμπνευσή της από μεγάλη ποικιλία θεμάτων, είτε της Μυθολογίας είτε της καθημερινής ζωής.

Το ζωγραφικό της ¨δακτυλικό¨ αποτύπωμα την οποία ξεχωρίζει και την κάνει εύκολα αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό είναι ο Ταύρος.

Για την ίδια, η ενασχόληση της με τη μορφή του Ταύρου και τους χιλιάδες συμβολισμούς του μόνο τυχαία δε γίνεται. Προσπαθεί να συνδέσει το παλιό με το σήμερα με ένα δικό της μοντέρνο τρόπο.

Οδηγός της είναι το εννοιολογικό υπόβαθρο του ασυμβίβαστου Ταύρου.

Πηγή δημιουργίας της ο Μινωικός ταύρος, το αρχαίο σύμβολο της δύναμης και της γονιμότητας. Η ζωγραφική της Μαρίας Παπαδοπούλου είναι προϊόν του συναισθήματος, είναι πιο εγκεφαλική, πιο στοχαστική, πιο ονειρική και η κυριαρχία της ανθρώπινης μορφής εκτοπίζεται από το πρωτείο της τοπιογραφίας και όχι μόνο.

Στα έργα της αποτυπώνει μία άλλη πραγματικότητα, τον εσωτερικό κόσμο μίας ευαίσθητης γυναίκας ζωγράφου και αστυνομικού, αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο των αστυνομικών .

Αποδεικνύει πως το επάγγελμα της ως αστυνομικός δε λειτουργεί συγκρουσιακά με την καλλιτεχνική φύση της αλλά συνδέονται μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται.

Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις τόσο σε εικαστικό χώρο των Αθηνών όσο και στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαμίας κατόπιν προσκλήσεως της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Φθιώτιδας και του Δήμου Λαμιέων με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Συμμετείχε στην Έκθεση Εικαστικών της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών υπό την αιγίδα του ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Nήσων όπου και ξεχώρισε με τις δημιουργίες της.

Θα ακολουθήσουν ατομικές εκθέσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό. 

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.