Με την ψήφιση του μισθολογίου των Σωμάτων Ασφαλείας (Ν. 4472/2017 ΦΕΚ Α-74) τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας κατατάσσονται σε 4 μισθολογικές κατηγορίες ανάλογα με την προέλευση, τον διοικητικό βαθμό και τα έτη υπηρεσίας που έχουν.

Από την ημερομηνία εφαρμογή του παραπάνω νόμου (01-01-2017) οι κρατήσεις προαγωγής γίνονται πλέον κάθε φορά που αλλάζει μισθολογικό κλιμάκιο ο εργαζόμενος και υπολογίζονται βάση της διαφοράς του βασικού μισθού ανάμεσα στο παλιό και το νέο κλιμάκιο. 

Το ύψος των κρατήσεων διαφοροποιείται ανάλογα το που είναι ασφαλισμένος ο αστυνομικός. Για τους ασφαλισμένους στο ταμείο της Πρώην Αστυνομίας Πόλεων, η κράτηση είναι υπέρ ΤΕΑΠΑΣΑ και είναι μία διαφορά κλιμακίου σε έξι (6) δόσεις. Για τους ασφαλισμένους στο ταμείο της Πρώην Χωροφυλακής γίνονται δυο κρατήσεις, η μία υπέρ ΤΕΑΠΑΣΑ και είναι μία διαφορά κλιμακίου σε έξι (6) δόσεις και μία υπέρ ΜΤΣ που είναι μιάμιση διαφορά κλιμακίου σε τρεις (3) δόσεις.

Παράδειγμα.

Αστυνομικός κατηγορίας Β' που από το κλιμάκιο 14 «ανεβαίνει» στο κλιμάκιο 13, ο βασικός μισθός του αυξάνεται κατά 60€.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα έχει τις παρακάτω κρατήσεις:

Αν είναι ασφαλισμένος στο ταμείο της Πρώην Αστυνομίας Πόλεων, μια διαφορά κλιμακίου προς το ΤΕΑΠΑΣΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις. Δηλαδή 60€ / 6 μήνες, ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ: 60€.

Αν είναι ασφαλισμένος στο ταμείο της Πρώην Χωροφυλακής, μία διαφορά κλιμακίου προς το ΤΕΑΠΑΣΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις + μιάμιση διαφορά προς το ΜΤΣ σε 3 μηνιαίας δόσεις, δηλαδή 60€ / 6 μήνες + 90€ / 3 μήνες, ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ: 150€. (φωτο 1,2)

Ενώ έχουν περάσει 36 ολόκληρα χρόνια από το 1984 που ενοποιήθηκαν τα Σώματα της Ελληνικής Χωροφυλακής με την Αστυνομία Πόλεων εξακολουθεί και υπάρχει μέχρι και σήμερα αυτός ο απαράδεκτος και παράτυπος διαχωρισμός των συναδέλφων και η δημιουργία δύο κατηγοριών ασφαλισμένων.

Καλό θα ήταν η Ομοσπονδία να πάρει την πρωτοβουλία και να υποβάλει σχετική πρόταση για κατάργηση αυτών των πρόσθετων και αναχρονιστικών κρατήσεων που επιβαρύνουν τις αποδοχές των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.- 

Ρέθυμνο 20-08-2020

Στέλιος ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ