Θα ξεκινήσουν στοχευμένοι έλεγχοι άμεσα για όσους επιστρέφουν στην ενδοχώρα από νησιωτικές περιοχές, από τον Έβρο ή από περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Οι κρατούμενοι θετικοί στη Covid-19, θα μεταφέρονται σε απομονωμένο χώρο στο Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Οι αστυνομικοί θα τους φρουρούν με… αποστειρωμένες λευκές στολές, ενώ βρίσκεται εκεί μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Οι συμπτωματικοί κρατούμενοι μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ θα μεταφέρονται σε ειδικό χώρο που έχει επιλεγεί σε κάθε αστυνομική διεύθυνση.

Τα παραπάνω θα περιλαμβάνονται σε νεότερη διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προς τις αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής, ενώ κάτι αντίστοιχο θα εφαρμοστεί και στις αστυνομικές διευθύνσεις όλης της χώρας επιλέγοντας παρόμοιους χώρους.

Προβληματική και ανησυχητική είναι η αδυναμία του ΕΟΔΥ να προβαίνει σε υποχρεωτικό έλεγχο όσων αστυνομικών επιστρέφουν από οποιαδήποτε μορφή άδειας, από αποσπάσεις σε νησιά, Έβρο ή περιοχές αυξημένου κινδύνου. Αυτό το αίτημα έγινε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο οποίος αναφορικά με τους προληπτικούς ελέγχους σε μαζικό επίπεδο, επιφυλάχθηκε, επικαλούμενος την έλλειψη του απαιτούμενου υγειονομικού δυναμικού, δεδομένου ότι ανάλογα αιτήματα διατυπώνονται, όπως τόνισε, και από άλλους εργασιακούς κλάδους.

Ωστόσο, θα ξεκινήσουν στοχευμένοι έλεγχοι άμεσα για όσους επιστρέφουν στην ενδοχώρα από νησιωτικές περιοχές, από τον Έβρο ή από περιοχές αυξημένου κινδύνου με τη δημιουργία δυο σημείων αναφοράς στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι, πριν αναλάβουν υπηρεσία, να έχουν υποβληθεί στα προληπτικά τεστ του Ε.Ο.Δ.Υ. και να έχουν λάβει τις αντίστοιχες απαντήσεις.

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, στη Βουλή και σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις ανέφερε πως στην Ελληνική Αστυνομία, υπάρχουν 58 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 173 περιστατικά σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στην Πυροσβεστική είναι 6 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 4 περιστατικά σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής υπάρχει 1 επιβεβαιωμένο κρούσμα και 54 περιστατικά σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις, όπως προστατευτικά πλεξιγκλάς σε αστυνομικές υπηρεσίες που προσέρχονται πολίτες. Ειδικά για τους χώρους κράτησης, ο αρμόδιος προϊστάμενος κάθε υπηρεσίας εξετάζει, κατά περίπτωση, τη δυνατότητα κράτησης σε ξεχωριστό χώρο ατόμων ως ύποπτα κρούσματα και, όπου παρατηρούνται ανάγκες κτηριακής διαρρύθμισης, αυτές εξετάζονται από την αρμόδια διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών για τις απαιτούμενες ενέργειες. Επίσης, λαμβάνονται πρωτοβουλίες, ώστε να ενισχυθεί ο στόλος των οχημάτων με οχήματα που θα φέρουν διαχωριστικό πλεξιγκλάς, ώστε να διευκολυνθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες.