Ανακλήθηκαν από χθες το βράδυ οι άδειες σχεδόν σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες. Σε πλήρη ετοιμότητα το στράτευμα

Η χθεσινοβραδινή κινητοποίηση του τουρκικού στόλου έφερε και ανάλογη κινητοποίηση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε συναγερμός και από τα μεσάνυχτα κλήθηκαν τα στελέχη να επιστρέψουν στις μονάδες.

Ας σημειωθεί ότι στη Λέσβο όπως και σε άλλες ευαίσθητες περιοχές όπως ο Έβρος και τα άλλα νησιά η κινητοποίηση ήταν άμεση και τάχιστη. Μάλιστα σε πολλές μονάδες στην παραμεθόριο φορτώθηκαν πυρομαχικά, ενώ ήδη μονάδες επιφανείας και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε καίριες θέσεις στο Αιγαίο.
Από την πλευρά της Τουρκίας φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση με δεκάδες πλοία του τουρκικού στόλου να έχουν αναπτυχθεί στις περιοχές μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου σε διεθνή και χωρικά τους ύδατα.

Σήμερα 10 Αυγούστου ξεκινάει η άσκηση με πραγματικά πυρά που ανακοίνωσαν με NAVTEX ως αντίδραση για την συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι η Τουρκία έχει δώσει σήμα σε πλοία της που συμμετέχουν σε διεθνείς αποστολές να επιστρέψουν. Ήδη, ο τουρκικός στόλος έχει εξέλθει του Ακσάζ και συνοδεύει το ερευνητικό Oruc Reis και τα συνοδευτικά του πλοία. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν φθάσει σε περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, δυτικά της Κύπρου και πλέουν προς την περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.