Για υγειονομική βόμβα κορονοϊού, που θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, προειδοποιεί η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, καταγγέλλοντας αθρόες μεταγωγές κρατουμένων για «ψύλλου πήδημα», σε νοσοκομεία της Πάτρας και μάλιστα, εκτός του πρωτοκόλλου.

Το ζήτημα εθίγη προ ημερών, μετά από έγγραφη καταγγελία της ένωσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πάτρας, όπου στην ουσία αποκαλύπτεται η προβληματική του ζητήματος των μεταγωγών κρατουμένων, με συνοδεία αστυνομικών.

Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο και χρόνιο πρόβλημα, για το οποίο η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων φωνάζει συνέχεια, καθώς για 20 χρόνια, γίνεται κατασπατάληση πολύτιμου έμψυχου δυναμικού.

Το θέμα είναι ότι με τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας, αυξάνεται κατακόρυφα και ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού σε κάποιο νοσοκομείο της Πάτρας, όπου γίνεται η μεταγωγή κρατουμένων. Φυσικά, τον ίδιο κίνδυνο διατρέχει και σημαντικός αριθμός αστυνομικών, που υποχρεώνονται να πραγματοποιούν αυτές τις μεταγωγές.

Είναι πρόσφατο άλλωστε το περιστατικό, όπου έξι αστυνομικοί της Πάτρας, εκτέθηκαν σε κρούσμα κορονοϊού, ευτυχώς χωρίς να προσβληθούν.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, μολονότι προβλέπεται περιοριστικά «συνδρομή» της Ελληνικής Αστυνομίας στην Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε μεταγωγή, από το Τμήμα της υπηρεσίας στις Φυλακές Πατρών. Το φαινόμενο αυτό έχει ως επακόλουθο την συνεχή επιβάρυνση της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, επί μια εικοσαετία.

Η Ενωση καταγγέλλει εγγράφως προς τις αρμόδιες αρχές, ότι, «Το γεγονός εικαζόμενης ασθένειας αποδείχθηκε καθ' ον χρόνο διαρκούσαν τα αυστηρά μέτρα για την επιδημία Covid-19, ενώ τα έκτακτα περιστατικά για το διάστημα από 1-3-2020 έως 1-6-2020 ανήλθαν στον αριθμό 40. Με την επαναφορά στην κανονικότητα εκτοξεύθηκαν στα 41 σε σχεδόν ενάμιση μήνα, δηλαδή από 1-6-2020 έως 18-7-2020.

Επιστέγασμα στην οριακή ανταπόκριση στις υποχρεώσεις του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Πατρών, αποτελεί η τρέχουσα περίοδος με τα ύποπτα κρούσματα Covid-19. Από τον Μάρτιο παρουσιάστηκε από τη γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής το Πρωτόκολλο ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων-ασθενών Κορονοϊού στα καταστήματα κράτησης.

Σύμφωνα με το σχέδιο έχει τεθεί σε ετοιμότητα πρόληψης και διαχείρισης κρουσμάτων κάθε σωφρονιστικό κατάστημα, όπου σε καθένα από αυτά έπρεπε να δημιουργηθεί χώρος απομόνωσης χωρητικότητας 10-20 ατόμων.

Στον διαθέσιμο αυτόν ειδικό χώρο απομόνωσης των καταστημάτων κράτησης προβλέπεται να παραμένουν οι εξής δύο κατηγορίες κρατουμένων:

1) συμπτωματικοί κρατούμενοι ύποπτων κρουσμάτων Covid-19 έως ότου μεταφερθούν σε νοσοκομείο όταν απαιτηθεί και

2) μη συμπτωματικοί ή συμπτωματικοί επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κρατούμενων για όσο χρόνο απαιτείται σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, η τακτική του Καταστήματος Κράτησης Πατρών, ήταν η έκτακτη μεταγωγή τυχόν εμπύρετου, για οποιονδήποτε λόγο, κρατουμένου στο νοσοκομείο και η εισαγωγή του έως την εξαγωγή των αποτελεσμάτων.