«Δεν πρέπει να αφήσουμε - και δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, ενόψει της τετραήμερης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει από την Κυριακή στην Ελλάδα, «για πολιτικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση».

Ο κ. Λάσετ, ο οποίος είναι και υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), θα συνοδεύεται από τον υπουργό για Παιδιά, Οικογένεια, Πρόσφυγες και Ενσωμάτωση της κυβέρνησής του, Γιοάχιμ Σταμπ, καθώς η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία συμμετέχει ήδη στην υποδοχή από τη Γερμανία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων οι οποίοι φιλοξενούνται στην Ελλάδα.

Ο κ. Λάσετ θα μεταβεί και στη Λέσβο, όπου θα συναντηθεί με τους αρμόδιους για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και εκπροσώπους οργανώσεων παροχής βοήθειας, ενώ θα επισκεφθεί και τα εν λόγω κέντρα «προκειμένου να σχηματίσει προσωπική άποψη για την κατάσταση επιτόπου» και θα έχει ακόμη συνάντηση με αστυνομικούς από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία οι οποίοι υπηρετούν αυτή την εποχή στις δυνάμεις της FRONTEX στην Ελλάδα.

«Ο αποφασιστικός αγώνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού δεν μας απαλλάσσει από την ευθύνη μας και για την προσφυγική κρίση. Χρειαζόμαστε στην Ευρώπη μια ενιαία στάση, η οποία θα προβλέπει άμεση βοήθεια για τα παιδιά και τους εφήβους που βρίσκονται σε κίνδυνο στα προσφυγικά κέντρα. Χρειαζόμαστε εδώ μια ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα εγγυάται την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό, αλλά ταυτόχρονα και την ασφάλεια στα σύνορα της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Λάσετ σήμερα στο Ντίσελντορφ και χαρακτήρισε επιτακτική την ανθρωπιστική ευθύνη «να βρούμε εδώ επιτέλους λύσεις και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους». Γι' αυτό, κατέληξε, «η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Οφείλουμε να μην αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της - και δεν θα την αφήσουμε. Η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει το δικό της μερίδιο».