Νέα τραγωδία σημειώθηκε ανοιχτά της Λιβύης. Τουλάχιστον 45 πρόσφυγες και μετανάστες πέθαναν αυτήν την εβδομάδα στο πλέον πολύνεκρο ναυάγιο του έτους, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρουν, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσαν από κοινού ότι οι 37 επιζώντες που διασώθηκαν από ψαράδες περιέγραψαν πως τουλάχιστον 45 άλλοι συνταξιδιώτες τους πέθαναν όταν η μηχανή της βάρκας τους εξερράγη στα ανοικτά της Ζουάρα (Λιβύη).

Πάνω από 60 Αφρικανοί μετανάστες πνίγηκαν στα ανοικτά της Μαυριτανίας τον Δεκέμβριο, στο χειρότερο ναυάγιο της περασμένης χρονιάς στη μεταναστευτική οδό κατά μήκος των ακτών της Αφρικής στον Ατλαντικό.

Η επικίνδυνη θαλάσσια οδός από τη Δυτική Αφρική προς τα Κανάρια νησιά, περίπου εκατό χιλιόμετρα από τις μαροκινές ακτές, ήταν άλλοτε μια από αυτές που προτιμούσαν πολλοί μετανάστες που ήλπιζαν να εξασφαλίσουν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, ως τα μέσα του 2000, όταν η Ισπανία έλαβε μέτρα για να μειώσει τις ροές.

Πολλοί μετανάστες εγκαταλείπουν τη Δυτική Αφρική όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και εξαιτίας του ότι συχνά δεν θεωρούν πως έχουν μέλλον στις χώρες τους ή εξαιτίας οικογενειακών πιέσεων.