Έντονη κινητικότητα με μεγάλο αριθμό Τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Σε επιφυλακή οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε "κόκκινο" συναγερμό έχουν τεθεί τις τελευταίες ώρες οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς παρατηρείται έντονη κινητικότητα με μεγάλο αριθμό Τουρκικών πολεμικών πλοίων να έχουν βγει από τους ναυστάθμους και να αναπτύσσονται σταδιακά κυρίως στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Ταυτόχρονα, το Τουρκικό ερευνητικό σκάφους Oruc Reis το οποίο έχει βγει έξω από το λιμάνι της Αττάλειας χθες έκλεισε την συσκευή η οποία εκπέμπει το στίγμα του, ένδειξη ότι βρίσκεται σε διαδικασία απόπλου.

Αμέσως μετά τις απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είχαν φτάσει στην Αθήνα και στο Γενικό Επιτελείο οι πρώτες πληροφορίες για έντονη κινητικότητα στο Τουρκικό πολεμικό ναυτικό, έξοδο πολεμικών πλοίων από τα Δαρδανέλια προς το Αιγαίο αλλά και από τους ναυστάθμους της Σμύρνης και του Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο.

Σταδιακά το επίπεδο επιφυλακής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέβηκε κατακόρυφα με τον Στόλο να ενισχύει συνεχώς την παρουσία του σε όλες τις κρίσιμες περιοχές του Αρχιπελάγους με τις Μονάδες επιφανείας, αλλά και τα υποβρύχια να κινούνται προς καίρια σημεία. Άλλωστε το Πολεμικό Ναυτικό διατηρούσε ήδη μεγάλο αριθμό πλοίων σε επιφυλακή και παρακολουθούσε κάθε Τουρκική κίνηση.

Ταυτόχρονα σε πλήρη επαγρύπνηση τέθηκε από αργά το βράδυ της Κυριακής και η Πολεμική Αεροπορία όπως επίσης Σχηματισμοί και Μονάδες του Στρατού Ξηράς τόσο στα ακριτικά νησιά όσο και στον Έβρο. Κινητοποίηση ανάλογη με αυτή της 21ης Ιουλίου όταν η Άγκυρα εξέδωσε navtex για έρευνες του σεισμογραφικού Oruc Reis Νότια του Καστελόριζου. Από τότε και παρά το γεγονός ότι το Τουρκικό σκάφος δεν βγήκε ποτέ για έρευνες, ενώ ο στόλος των γειτόνων σταδιακά επέστρεψε στους ναυστάθμους οι εντολές του Ελληνικού Επιτελείου ήταν ξεκάθαρες και δεν άφησαν περιθώριο για την παραμικρή χαλάρωση.

Η συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο φαίνεται ξεκάθαρα ότι ενόχλησε την Άγκυρα γεγονός που φάνηκε από την άμεση αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δυναμιτίζει την προσπάθεια διαλόγου και προανήγγειλε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανάπτυξη Τουρκικών πολεμικών πλοίων κοντά στο Καστελόριζο αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι τα επόμενα 24ωρα η Άγκυρα στοχεύει να κλιμακώσει την ένταση. Άλλωστε ήδη έχει εκδώσει navtex για άσκηση του πολεμικού της ναυτικού με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη. 

Το επόμενο βήμα όπως εκτιμάται από το Γενικό Επιτελείο αναμένεται να είναι η έκδοση και νέας navtex για έρευνες αυτή τη φορά του Oruc Reis. Το ερώτημα είναι εάν η Άγκυρα επιλέξει να δεσμεύσει την ίδια περιοχή 120 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου όπως είχε κάνει τον περασμένο Ιούλιο ή αλλάξει σχεδιασμό και "σημαδέψει" είτε τη θαλάσσια περιοχή η οποία αφορά το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο-δηλαδή νοτιοανατολικά της Κρήτης-είτε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου η οποία την ευνοεί και στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό.

Σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό Επιτελείο έχει έτοιμα τα σχέδια αντίδρασης με την Αθήνα να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί την παραμικρή αμφισβήτηση Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.