Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη στενή διμερή συνεργασία και την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Την Παρασκευή το έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συνεχίζεται ο διπλωματικός «μαραθώνιος» της Αθήνας έναντι της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας μετά την απόφαση της Άγκυρας να στείλει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό πλοίο Oruc Reis. Με τις διεθνείς φωνές υπέρ της Ελλάδας να πληθαίνουν, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν σταματά να θέτει το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, επιδιώκοντας τη διεθνή παρέμβαση προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi). Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη στενή διμερή συνεργασία και την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε διαμηνύσει, με ανακοίνωσή της, πως το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της, σημειώνοντας επίσης πως παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συνάντηση Παναγιωτόπουλυου με πρέσβη του Ισραήλ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020, με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Γιόσι Αμράνι (Yossi Amrani), με τον οποίο συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις καθώς και τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις κλιμακούμενες, αποσταθεροποιητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Ο Ισραηλινός Πρέσβης ανεφέρθη στην ανακοίνωση της Ισραηλινής Κυβερνήσεως, με την οποία εκφράζεται η πλήρης υποστήριξη του Ισραήλ στην Ελλάδα, τόσο στις θαλάσσιες ζώνες της, όσο και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της.

Την Παρασκευή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ την ίδια ημέρα ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. 

Την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτηση στο twitter.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter: «Θα συγκαλέσω Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή το απόγευμα. Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και τις εξελίξεις στο Λίβανο».

Υπενθυμίζεται ότι τη σύγκληση του Συμβουλίου ζήτησε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έπειτα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Νίκος Δένδιας, θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βιέννη, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.