Αθήνα 13 Αυγούστου 2020

Αρ. Πρωτ.: 100/29

Έγκαιρη χορήγηση υγειονομικού υλικού– Τοποθέτηση plexi–glass

Προς: 1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχάλη

(Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

2) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριο

(Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

3) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης

κ. ΤΣΟΥΒΑΛΑ Κωνσταντίνο

(Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

4) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας 

Αντιστράτηγο κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχάλη

(Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)


Κοιν.: 1) Υπουργό Υγείας

κ. ΚΙΚΙΛΙΑ Βασίλη

(Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

2) Π.Ο.ΑΣ.Υ.

3) Πολιτικά Κόμματα

4) Ε.Ο.Δ.Υ.

5) Μ.Μ.Ε.

6) Αστυνομικές Υπηρεσίες Αθηνών



Θέμα: Χορήγηση υγειονομικού υλικού (προστατευτικών μασκών, αντισηπτικών υγρών, γαντιών προστασίας κλπ.) – Τοποθέτηση διαχωριστικού υαλοπίνακα

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Υφυπουργέ,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Κύριε Αρχηγέ,
Την ώρα που η Χώρα μας βιώνει τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που έχουν αντιμετωπίσει οι μεταπολεμικές γενιές, ο Έλληνας αστυνομικός μετά την περίοδο της καραντίνας, καλείται εκ νέου στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος εξάπλωσης του κορονοϊού στην κοινωνία. Κρούουμε έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου όπως πράξαμε και την 25/02/2020 με το υπ’ αριθ. 100/9 έγγραφό μας, προκειμένου να μην πιαστεί απροετοίμαστη για ακόμα μία φορά η Ηγεσία του Σώματος και να εφοδιάσει όλες τις Υπηρεσίες με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό (μάσκες προστασίας, αντισηπτικά υγρά, ειδικά γάντια κλπ.) που σε συντρέχουσα περίπτωση, θα αποτελέσουν ασπίδα προστασίας για τους συναδέλφους μας. Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών χορηγήσαμε καθ’ όλη την διάρκεια της καραντίνας και όχι μόνο, τις Υπηρεσίες με πάνω από 20.000 μάσκες, πάνω από 55.000 γάντια αλλά και με μεγάλη ποσότητα αντισηπτικών, ενώ δηλώνουμε ότι θα σταθούμε και πάλι αρωγοί δίπλα στα μέλη μας όπου χρειαστεί, εφοδιάζοντάς τα με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό που έχουμε εγκαίρως προμηθευτεί. Το δόγμα ότι αν ο Αστυνομικός αισθάνεται ασφαλής και είναι υγιής, θα δώσει και την ίδια του την ζωή για την προάσπιση του αγαθού της δημόσιας υγείας του κοινωνικού συνόλου, μας εκφράζει απόλυτα και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στα μέλη μας.

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Υφυπουργέ,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Κύριε Αρχηγέ,
Η Ελληνική Αστυνομία ήταν και είναι ένας από τους κλάδους, που επιφορτίστηκε με τα μέτρα προστασίας της κοινωνίας, θέτοντας το προσωπικό της σε επιπρόσθετους κινδύνους, αφού είναι αρκετά πιθανή άμεση επαφή με τυχόν φορείς του covid-19 (κορονοϊού). Αυτοί που απ’ ότι φαίνεται δεν αναγνώρισαν μέχρι σήμερα έμπρακτα τον αγώνα μας και περιορίστηκαν σε ένα απλό SMS, οφείλουν έστω και καθυστερημένα να ξεπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν ενεργά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού στους πολίτες.
Φρονούμε ότι είναι επιβεβλημένα τα έγκαιρα αντανακλαστικά όλων των συναρμοδίων Υπουργείων, των αρμόδιων Υπηρεσιακών παραγόντων και των Διοικητών Υπηρεσιών, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις απολυμάνσεις στις Υπηρεσίες και στα υπηρεσιακά οχήματα κι αυτές να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα.
Απαραίτητη επίσης κρίνουμε την έκδοση σχετικής εγκυκλίου που θα προβλέπει ρητά τα καθήκοντα των εμπλεκομένων συναδέλφων μας, ώστε να αποφευχθούν τυχόν διενέξεις με πολίτες που δεν συνεργάζονται.
Δεδομένη θεωρούμε και την έγκαιρη – σαφή έκδοση τυχόν Π.Ν.Π. που θα αναφέρει ρητά τους δικαιούχους της άδειας ειδικού σκοπού, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα άρνησης χορήγησής της από πλευράς της Διοίκησης, που σε αρκετές περιπτώσεις ερμήνευε τις Π.Ν.Π. κατά το δοκούν.
Από τις 9 Μαΐου 2020 με το υπ’ αριθ. 401/5 έγγραφό μας είχαμε αιτηθεί την τοποθέτηση ειδικών διαχωριστικών (plexiglass), στους υπηρεσιακούς χώρους που υπάρχει απ’ ευθείας συναναστροφή με τους πολίτες, ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι αστυνομικοί (γραφεία έκδοσης ταυτότητας, διαβατηρίων, ανανέωσης αδειών μοτοποδηλάτων, γνησίων υπογραφής, γραφεία παραβάσεων – γραφεία πινακίδων, γραφεία αντιγράφων, γραφεία Αξιωματικών Υπηρεσίας, Λέσχες, εστιατόρια, επισκεπτήρια κ.λ.π.) από τον κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19 (κορονοϊού), ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων δημόσιων Υπηρεσιών, οι οποίες έγκαιρα έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του προσωπικού τους, πλην όμως μέχρι σήμερα τα πάντα βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις προσωπικές γνωριμίες, γεγονός που κατά την άποψή μας δεν συνιστά λειτουργία οργανωμένου και ευνομούμενου Κράτους Δικαίου που σέβεται τους εργαζομένους του.
Επιπλέον, προειδοποιούμε ότι περιστατικά που παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορούσαν την απόκρυψη ή μη γνωστοποίηση από πλευράς κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων της εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού σε αστυνομικούς, κρατουμένους και πολίτες που επισκέπτονται τους υπηρεσιακούς χώρους, είναι για μας κόκκινη γραμμή και δεν θα διστάσουμε να καταγγείλουμε δημοσίως τέτοιες πρακτικές, αναζητώντας και τις όποιες ευθύνες. Άλλωστε, στην απευκταία περίπτωση που κάποιος αστυνομικός νοσήσει από τον covid-19, θα προκληθεί εξαιτίας της φύσης του επαγγέλματός μας μεγάλη διασπορά του ιού, με συνέπειες οι οποίες θα είναι ολέθριες για τις Αστυνομικές Υπηρεσίες και κατ’ επέκταση για την υγεία των ευπαθών ομάδων αστυνομικών, πολιτών και των οικογενειών τους. Προφανώς η Αστυνομία δεν μπορεί να βάλει λουκέτο όπως άλλες Υπηρεσίες και για να συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή δίπλα στους πολίτες, πρέπει οι ίδιοι οι αστυνομικοί να αισθάνονται ασφαλείς και να είναι υγιείς.
Τέλος, διατυμπανίζουμε τοις πάσι ότι ο ρόλος των Σωματείων ΔΕΝ είναι να υποκαθιστά ή να παριστάνει τη Διοίκηση και να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της, αλλά να αναδεικνύει τα προβλήματα και να προτείνει λύσεις για την επίλυσή τους.

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Υφυπουργέ,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Κύριε Αρχηγέ,

Παρακαλούμε για την από πλευρά σας λήψη όλων των αναγκαίων και άμεσων πρωτοβουλιών προτού να είναι αργά. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση.



Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος