Η αναγνώριση του επαγγέλματος του αστυνομικού ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια ένα στοίχημα για τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.

Πολλοί πίστεψαν ότι με τον ερχομό της νέας κυβέρνησης αυτό θα ήταν μία σχετικά «εύκολη υπόθεση». Τα πράγματα, ωστόσο, αποδεικνύονται τελείως διαφορετικά. Όσοι περίμεναν τη ΔΕΘ για να πάρουν έστω μία δέσμευση ότι τα πράγματα κινούνται θετικά προς αυτή την κατεύθυνση διαψεύστηκαν.

Υπενθυμίζεται δε ότι όταν η κυβέρνηση έδωσε το έκτακτο επίδομα για την πανδημία, οι συνδικαλιστές αστυνομικοί έκαναν ένα βήμα πίσω, ελπίζοντας ότι πάνε να κερδίσουν κάτι »μεγαλύτερο», που δεν ήταν άλλο από την αναγνώριση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Αυτό, ωστόσο, δεν ήρθε -ούτε καν ως εξαγγελία- κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ. Και αυτό σε μία περίοδο που οι αστυνομικοί βρίσκονται και πάλι στην πρώτη γραμμή, με πρώτο παράδειγμα τη Λέσβο, όπου προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν υπό έλεγχο ένα νησί που «βράζει».

Η αλήθεια είναι ότι συνέτρεξαν όλο αυτό το διάστημα και έκτακτες καταστάσεις (πανδημία, ελληνοτουρικά, κρίση μεταναστευτικού) που αποτέλεσαν ανασταλτικούς παράγοντες για κυβερνητικά «ανοίγματα». Το θέμα, ωστόσο, παραμένει στην πρώτη γραμμή των συνδικαλιστικών προτεραιοτήτων. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσουν εφεξής οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.